Az első mozzanattól az utolsóig - környzetvédelem

2017. április 12., 19:40 szerző: Hevesiné Kővári Éva
komment
Dunaújváros - A környezet védelme közös érdek, sokat tehetnek javításáért az állami szervezetek, egyének, oktatási intézmények - valamint a cégek is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A fejlett országok piacain bizonyos szakmai területeken a vállalkozásoktól elvárják, hogy bizonyítsák szakmai megfelelőségüket, beleértve a környezetvédelmi szabályok betartását, a környezettudatos működést is.

A környezetvédelmi szempontú megfelelés bizonyítására az egyik legnépszerűbb és legelfogadottabb mód, hogy egy, a vállalkozástól független, szakértőkből álló tanúsító cég felülvizsgálja a szervezet működését, és ha mindent rendben talál, erről tanúsítást ad ki. A felülvizsgálatot az ISO 14001 szabvány követelményei alapján folytatják le - ez a világon az egyik legelterjedtebb menedzsment szabvány. Fő követelménye, hogy a cég a működési rendjét a tervezés - megvalósítás - ellenőrzés - szükség esetén beavatkozás módszer alkalmazásával alakítsa ki.

Az ISO 14001 szabványnak megfelelő működésű cégek tanúsítást kaphatnak, amely rangot és egyben garanciát jelent
Fotó: logosolusa.com

A szabvány alkotói azt is hangsúlyosnak tartották, hogy a cégvezetés bizonyítsa elkötelezettségét környezeti megfelelés fontosságáról. A szabvány előírásai a megelőzésre helyezték a hangsúlyt. A cég szakembereinek fel kell mérniük, hogy kik az érdekelt feleik, és ezek milyen igényekkel lépnek fel irányukban. Kockázatelemzést is kell végezniük, hogy ezeket az igényeket tudják-e, és ha igen, miként tudják teljesíteni. Az új szabvány bevezeti az életciklus-szemlélet alkalmazását is.

Ez azt jelenti, hogy a beszerzéseiktől az előállított termékeik, szolgáltatásaik kiszállításig fel kell mérniük a környezeti hatásokat, figyelembe kell venni, hogy milyen hulladékok, környezeti kibocsátások keletkeznek, és úgy kell a működésüket tervezniük, hogy az a környezetvédelem szempontjából a legeredményesebb legyen.

Kiemelten kezeli a szabvány a kommunikáció kérdéskörét is. A környezeti vonatkozású információkat - legyenek azok pozitív, vagy negatív információk a cég vonatkozásában - kommunikálni kell, meg kell osztani azokat az alkalmazottakkal és a külső érdekelt felekkel. Azok a cégek, akik felvállalják az ISO 14001 alkalmazását, folyamatos környezetvédelmi fejlődésre törekszenek.Hevesiné Kővári Éva

2017. április 12., 19:40 szerző: Hevesiné Kővári Éva

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...