Dunaújváros

2014.12.30. 19:45

Az ezerötös cuvée, Zsigulival a címkén

Dunaújváros - A Márkvárt Családi Pincészet októberben vendégeskedett a dunaújvárosi borbarátoknál. A szekszárdi pincészetet 1996-ban alapították, jelenleg tíz hektáron gazdálkodnak.

Agárdy Csaba

Ifjabb Márkvárt Jánosék olaszrizling, kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt, blauburger, kadarka és cabernet franc szőlőfajtákat művelnek és készítik boraikat. Szekszárdról lévén szó, náluk is elmaradhatatlan a borvidék egyik híressége, a bikavér készítése.

Az idén megoszlanak a vélemények a szőlőtermésről. Önök mit tapasztaltak?

Huszonöt százalékkal kevesebb volt a termés, mint tavaly, de a minőség jó. Nem panaszkodom: nem extra az évjárat, de jó átlagos. A szürettel kivártunk októberig, de ez nem újdonság, mert mindig így csináljuk. Az időjárás miatt kétszeres volt a munka, mint egy éve és kétszer annyiba is került.

Ifjabb Márkvárt János nem panaszkodott az idei szüret után Fotó: Ady Géza

A Márkvárt borok nem a legismertebbek az országban. Nem is akarnak többet tenni a marketingért?

Paraszt család a miénk, mi a szőlészetből, borászatból élünk. Nem gondolkodom bővítésen. Sőt, nem is szeretném, ha mindenki ismerné a pincészetünket, mert akkor elveszítené a hitelét. Tizenötezer palackot értékesítünk egy évben borszaküzletekben, éttermekben.

Van egy nem mindennapos boruk, az ezerötös cuvéu, aminek a címkéjén egy Zsiguli látható...

Ennek az a története, hogy a szőlőbe mindig 1500-as Zsigulival járok. Jobb mint a terepjáró és pár forintért fel lehet újítani. Egy kereskedő ajánlotta, hogy csináljam meg ezt a bort, amelynek az ára természetesen pontosan ezerötszáz forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!