2014.12.30. 19:45
Az ezerötös cuvée, Zsigulival a címkén
Dunaújváros - A Márkvárt Családi Pincészet októberben vendégeskedett a dunaújvárosi borbarátoknál. A szekszárdi pincészetet 1996-ban alapították, jelenleg tíz hektáron gazdálkodnak.
Ifjabb Márkvárt Jánosék olaszrizling, kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt, blauburger, kadarka és cabernet franc szőlőfajtákat művelnek és készítik boraikat. Szekszárdról lévén szó, náluk is elmaradhatatlan a borvidék egyik híressége, a bikavér készítése.
Az idén megoszlanak a vélemények a szőlőtermésről. Önök mit tapasztaltak?
Huszonöt százalékkal kevesebb volt a termés, mint tavaly, de a minőség jó. Nem panaszkodom: nem extra az évjárat, de jó átlagos. A szürettel kivártunk októberig, de ez nem újdonság, mert mindig így csináljuk. Az időjárás miatt kétszeres volt a munka, mint egy éve és kétszer annyiba is került.
Ifjabb Márkvárt János nem panaszkodott az idei szüret után Fotó: Ady Géza
A Márkvárt borok nem a legismertebbek az országban. Nem is akarnak többet tenni a marketingért?
Paraszt család a miénk, mi a szőlészetből, borászatból élünk. Nem gondolkodom bővítésen. Sőt, nem is szeretném, ha mindenki ismerné a pincészetünket, mert akkor elveszítené a hitelét. Tizenötezer palackot értékesítünk egy évben borszaküzletekben, éttermekben.
Van egy nem mindennapos boruk, az ezerötös cuvéu, aminek a címkéjén egy Zsiguli látható...
Ennek az a története, hogy a szőlőbe mindig 1500-as Zsigulival járok. Jobb mint a terepjáró és pár forintért fel lehet újítani. Egy kereskedő ajánlotta, hogy csináljam meg ezt a bort, amelynek az ára természetesen pontosan ezerötszáz forint.