Dunaújváros

2016.11.07. 20:25

Az utolsó segélykiáltás Penteléről - November 7-én foglalták el a szovjetek a települést, ahonnan a Rákóczi rádió sugárzott

Dunaújváros - Hatvan évvel ezelőtt tiporták el a szovjet lánctalpak a magyar forradalmat. A hősiesen küzdő dunapentelei felkelők a végsőkig kitartottak, az általuk működtett rádión tudatták az országgal és a nagyvilággal helyzetüket, s itt hangzottak el az utolsó segélykérő szavak is. Majd november 7-én a település elesett, és a Rákóczi rádió is elhallgatott...

Gallai Péter

1956. november 3-án 14 órakor jelentkezett először a 36 méteres rövidhullámon a Dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiója, a Szabad Dunapentele Hangja, amely 1956. november 3-7. között sugárzott adást. Megismételtek több, a Kossuth rádióban elhangzott híradást, és a szovjet embereknek fasiszta vérengzésként bemutatott magyarországi eseményeket híresztelő propagandairatok ellensúlyozására hívták fel a szabad magyar rádióállomásokat. A híres Rákóczi adót, amely Dunapenteléről sugározta adásait, a műszerüzemünk készítette. Egy Ikarus busz utánfutóján volt a leadótorony, a buszban az adókészülék a személyzettel. A jármű a városban és a város körül állandóan változtatta a helyét, hogy ne tudják bemérni és kilőni - emlékezett vissza a történtekre az Egyesült Államokba emigrált Soós József.

A mai Babits és Május 1. utca kereszteződésénél, az Üzletház előtti téren készült ez a fénykép 1956 novemberében
Fotó: MTI

November 4-én hajnalban a szovjet hadsereg általános támadást indított hazánk ellen, aminek hatására több intézkedés történt Dunapentelén. E naptól Rákóczi adó néven állandó adással jelentkezett a helyi rádió. Ezen a napon reggel a következő drámai felhívást sugározták az éterbe: A hitszegő megszállók megtámadták Budapestet és több más vidéki városunkat. Pécsett, Székesfehérváron, Dunaföldváron, Veszprémben áll a harc. Nemzetünk helyzete tragikus, de nem reménytelen. A harc a betolakodók ellen minden vonalon áll. Magyarok! Ne hagyjátok, hogy az orosz csapatok drága hazánkban mészároljanak! Vonuljatok fegyverbe és álljatok egy emberként a haza védelmének szent ügye mellé. Dunapentele helyőrsége az utolsó emberig kitart. Halál a szovjet megszállókra!

November 6-án a szabadságharcosok ekkor még sikeresen visszaverték az ellenséges rohamot. Ismét Soós Józsefet idézzük: Nem is késett sokáig az orosz támadás. Az Alföldről, Dunaföldvárnál jöttek át a tankcsapatok. Délről támadtak, de erős ellenállásba ütköztek. A forradalom oldalára átállt légvédelmi alakulatok gépágyúkkal vették körül a várost, úgy védték a támadókkal szemben. A gépágyúk nemcsak a repülőgépek támadásai ellen voltak kiválóak, hanem a harckocsik ellen is. Városunk így több napig képes volt ellenállni a támadásoknak.

A nemzeti bizottság a Rákóczi adó hullámhosszán a Nemzetközi Vöröskereszthez fordult, amelyben fegyvert, gyógyszert és élelmiszert kértek: Figyelem, figyelem! Felszólítottak bennünket a szovjet csapatok, tegyük le a fegyvert. Nem tesszük le! Ha kell, utolsó csepp vérünkig harcolunk a magyar szabadságért! Az idegen megszállók ellen! Figyelem! Figyelem! Sürgősen intézkedjetek! Sürgősen intézkedjetek! A gondolkodási idő, amelyet adtak nekünk, nemsokára lejár. Utána ők támadni fognak. Mi felkészültünk! Várjuk a támadást. Fegyvert, lőszert, gyógyszert, kötszert, élelmiszert dobjatok le ejtőernyőn! Sürgősen intézkedjetek!

Végül november 7-én hajnali 3 órakor három irányból megindult az újabb támadás a város ellen. A dunapentelei Rákóczi adó 1956. november 7-én még sugárzott, de ezen a napon jelentkezett utoljára.

Felhívás az ENSZ összes tagállamaihoz! A harc hajnal óta változatlan hevességgel folyik Dunapentele térségében. Legújabb jelentéseink szerint Kecskeméten, Kalocsán fellángoltak a partizánharcok a szovjet csapatok ellen. Kérünk benneteket, Kecskemétre, Kalocsára, Dunapentelére azonnali sürgős segítséget küldjetek. A pillanatnyi helyzet Dunapentelén az, hogy tűzkészültség van és a várost három oldalról páncélosok támadják.

Dunapentelén a forradalmi csapatok körkörös védelmet készítettek, ahol légvédelmi ágyúkat állítottak fel. Erre válaszul megjelentek a szovjet MIG repülőgépek és pillanatok alatt szétrombolták és elintézték a védelmi vonalat... Egy MIG-et majdnem eltaláltak, a többi lövedék nem jelentett veszélyt a repülőgépeknek, amelyek mélyrepülésben mentek végig a Vasmű úton és gépfegyverből sortüzet adtak le. Közben körbevették a tankok a várost. Előtte a nemzeti bizottság őrséget állított a fontosabb objektumok elé. A tizennégy-tizenöt éves gyerekek az első lövésre eldobálták a géppisztolyokat. A szovjet csapatok körülzárták Dunapentelét, és november 7-re a város védelme összeomlott. - olvasható Őri Zoltán egy korábbi előadásáról szóló beszámolóban.

14.05 perckor az alábbi üzenet szólt: Nagy túlerővel harcolunk! Nagy túlerővel harcolunk! Lehet, hogy rádiónkat is nemsokára meg fogják semmisíteni. Partizánharcban tovább fogunk harcolni! - Lehet, hogy híreinket nem fogjátok többé hallani. Partizánharcban tovább fogunk harcolni. - Sürgős, nagyon sürgős segítséget kérünk Magyarországnak!

14.53 órakor kétségbeesett, morzehangoktól alig hallható és nehezen érthető üzenet száll az éterben: A szovjet tankok és légierők támadják Dunapentelét! A harc változatlan hevességben továbbra is folyik! Adásunkat bizonytalan időre megszakítjuk! Itt Rákóczi adó, Magyarország!

Dunapentele lakossága, munkássága hatvan éve példát mutatott hazaszeretetből és hősiességből, több napig ellenállt az iszonyú katonai túlerőnek, de november 7-én, a nagy októberi szocialista forradalom 39. évfordulóján a szovjet birodalom megszálló hadereje legyűrte őket.

Egy 1989-as dokumentumfilm, A forradalom hangjai szerint november 8-án hajnalban még rögzítettek egy hangüzenetet Penteléről, ami alig hallható, mert a párhuzamosan futó morzejelek elnyomták. Segítsetek, segítsetek - kopogta az ismeretlen, majd még öt szót lehetett kivenni: Ne tegyétek le a fegyvert...!

(Forrás: 1956.osaarchivum.org, dunaujvarosalapitok.hu, MTVA, hhrf.org, youtube.com)

November 6-án a Dunapentelei Nemzeti Bizottság röplap és falragasz formájában teszi közzé az ENSZ 8 pontos határozatát. A Dunaföldvárnál várakozó szovjet páncéloshadosztálytól parlamenterek érkeznek, akik fegyverletételre szólítják a nemzeti bizottságot. Pados István, Nagyéri Károly százados és Papp Bálint visszautasítják az ultimátumot és közlik, hogy fegyverrel fognak ellenállni, ha a szovjetek megkísérelnének benyomulni a városba. November 7-én Dunapentele teljes körülzárása után délután 14.30-kor a szovjetek megindítják a támadást a város ellen. Nyolc MIG-17-es repülőgép mintegy 25-30 percig bombázza, majd nehéz aknavetőkkel és 122 mm-es tarackokkal lövik a várost. A nemzetőrség és a légvédelmi tüzérezred viszonozza a tüzet. 17 órára Dunapentele védelme összeomlik, a szovjetek elfoglalják a települést. A harcokban nyolcan meghalnak, harmincöten megsebesülnek. A nemzeti bizottság elveti Papp Bálint, a Forradalmi Ifjúsági Szövetség elnöke javaslatát, hogy a Bakonyban vagy a Mecsekben folytassák tovább a harcot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!