Dunaújváros

2016.02.29. 18:27

Baleset a londoni metróban

Dunaújváros, Rácalmás –Március 1-től Angliában vesz részt egy nemzetközi gyakorlaton a HUNOR mentőszervezet, amelynek tagjaként a helyi tűzoltóság képviseletében Orosz Csaba alezredes és Ambrus László zászlós is utazik.

Gallai Péter

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt alakult meg a speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutatómentő mentő szervezet. A csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. A szervezetnek öt Fejér megyei tagja van, mindannyian a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába tartoznak. Mint Orosz Csaba parancsnok lapunknak az indulás előtt elmondta, az angliai gyakorlatra ezúttal ketten utaznak, ő és Ambrus László zászlós.

Orosz Csaba parancsnok Fotó: Ady Géza

–Tavaly volt egy dániai, illetve horvátországi gyakorlat, ezekre másik kollégák utaztak, próbálják rotálni a tagokat, hiszen a kétszáz fős egységből nem mindenki vesz részt egy-egy ilyen bevetésen, most hetvenhatan megyünk. A feladat vázát tudjuk, de a részletekkel majd kint szembesülünk, de az biztos, óriási gyakorlat lesz, hiszen ezernél is több statiszta szerepel benne. A hazai és magyar mentőszervezeteken kívül most ciprusi és olasz egységek kaptak még meghívást – részletezte az alezredes. A vasárnapig tartó gyakorlaton a tíz évvel ezelőtti londoni metrórobbantáshoz hasonló, összetett balesetet szimulálják majd, hozzávetőlegesen nyolcszáz sérült imitálásával, összesen ezerháromszáz ember részvételével. A gyakorlathelyszíne egy több négyzetkilométeres ipari övezet lesz, ahol egy elhagyatott gyárépületben – az élethű gyakorlás érdekében – egy londoni metróállomást, és a hozzá kapcsolódó alagútrendszert építenek ki a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!