Dunaújváros

2014.09.16. 18:10

Barna T. Katalin Pándy Kálmán emlékérmet vehetett át

Dunaújváros - Barna T. Katalin, a kórház vértranszfúziós osztályának osztályvezető főorvosa, a dunaújvárosi laboratórium szakmai igazgatója Pándy Kálmán emlékérmet vehetett át.

Körmendi Erzsébet

A kiváló szakember a Szegedi Orvostudományi Egyetem Orvosi Biológiai és Genetikai Intézetében kezdett dolgozni.

– Miért a klinikai laboratóriumi, illetve a transzfúziológiai szakterületet választotta annak idején?

– Az egyetem utáni első elgondolásom természetesen az aktív klinikai vizsgálatokban való részvétel volt. A bőrgyógyászati klinikán szerettem volna elhelyezkedni, mert ez állt legközelebb hozzám. De akkor még nem volt ilyen orvoshiány, mint jelenleg, hogy bármikor munkát kap az ember. Így maradt az orvosbiológiai intézet, ahol nagyon sok kutatási projekt indult és az Orvosbiológiai és Genetikai Intézetben helyezkedtem el. Később nagyon megtetszett a transzfúziológia, mert az emberekkel, a donorokkal való munkálkodás mai napig a szívem csücske.

Barna T. Katalin örömmel mutatja meg a birodalmukat, a laborban lévő automaták működését. Fotó: Ónodi Zoltán

– Mi csábította Dunaújvárosba?

– A férjem sebészként PSD-végzett kollégaként megpályázta az itteni sebészfőorvosi állást, és én jöttem vele 1997-ben. Az időzítés nekem is kedvezett, akkor kívánkozott elmenni a kórház vértranszfúzios osztályának vezető főorvosa, és javasolták, pályázzam meg.

- Szakterületük alapja a véradás. Hogyan kapcsolódnak ehhez?

- A vértranszfúzios osztályt a kórház működteti, a labor pedig a Synlab Hungary Kft.-hez tartozik. Természetesen arra koncentrálunk, hogy a kórház vérkészítményre szoruló fekvő- és járóbetegeinek ellátása megfelelő legyen. Ez egyre nehezebb, mert a donorok száma csökken. A nyári hónapok a legizgalmasabbak, a véradóink is szabadságon vannak, elutaznak. De még most, a huszonegyedik században is csak ember adhat embernek vért.

– Dunaújvárosban is foglalkoznak vérkészítmények előállításával?

– Ma már nem. Az Országos Vérellátó Szolgálat égisze alatt területi ellátás zajlik, a készítmények Budapesten és Debrecenben készülnek. Szoros a kapcsolatunk a vérellátó diszpécser szolgálatával napi kétszer kötelező jelentésünk van, a nyilvántartásban órára percre lekövethető, hol mennyi vért használnak fel.

– Jó csapattal dolgozik?

– Mindig is azt vallottam, hogy a szakdolgozói gárda a csapat gerince, csak közösen érhetünk el eredményeket. Tavaly például a kórház transzfúzios osztályának csapata kapta a Dunaújváros Egészségügyéért-díjat, amire nagyon büszke vagyok, szeretem az osztály minden dolgozóját.

– A laboratóriumi szakma legnagyobb országos elismerését vehette át, a Pándy-érmet. Milyen érzés volt?

- A labordiagnosztikai társaság tagjai mindig aktív kollégát érdemesítenek erre az elismerésre. A korábbi években mindig olyan kollégát méltattak erre, aki egyetem berkein belül dolgozik, professzori minősítést elért, oktatásban, kutatásban aktívan részt vesz. Örülök annak, hogy a szegedi egyetemen szellemiségét sikerült továbbhozni Dunaújvárosba. Mindig azt mondom, vallom, ugyanazt kell a betegnek kapnia a városi kórházban, mint az egyetemi klinikán. Minden kémcső, vérminta mögött ott van a beteg, akinek nagyon gyorsan diagnózishoz, terápiához kell jutnia. Ez a mottónk. Ilyen szemlélettel kell a mintákat betenni a labor automatájába, és megfelelő szaktudással kielemezni azokat.

Tudományos

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzfúziológiai tanfolyamain vírus- és vércsoportszerológiai témakörben előadásokat tart 1997-től. A MOLSZE, az OVSZ és a Vöröskereszt többször felkérte akkreditált tanfolyam szakmai előadására. Hazai és Nemzetközi transzfúziológiai, hematológiai, klinikai laboratóriumi, minőségirányítási kongresszusokon, konferenciákon 112 előadással és poszterrel szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!