Dunaújváros

2013.02.05. 17:33

Az avantgardisták bemutatása

Dunaújváros - Ef Zámbó és társai, a Vajda Lajos Stúdió tagjai avantgarde műveiből nyílt tárlat a Bartók aulájában.

Pekarek János

Alighanem a hét (vagy a hónap?) kulturális eseménye zajlott le kedd este a Bartók Kamaraszínház és Művészetek aulájában  amely intézmény ezúttal is rászolgált elnevezésére. Még akkor is, ha a művészet, amelyet egy teljes hónapra befogadott falai közé, tőlem egy kissé távol áll. Ám még számomra is kétségtelen, hogy a kiállításra válogatott művek és alkotóik, a szentendrei művésztelep 1980-as években kezdődő nagy korszakát, s ezzel egyben a magyar képzőművészet (és persze a kor sajátosságaként: a belpolitika) eltagadhatatlan korát jelentik.Ordas István műgyűjtő magángalériájából Rohonczi István ROHO művésztanár válogatta ki és rendezte a kiállítást, amelyen  Bada-Dada, Bartl József,  Bukta Imre, Dienes Gábor, ef Zámbó István, fe Lugossy László, K. Némethy Vető Katalin, Lipics Vilmos, Lukoviczki Endre művei láthatók. A megnyitó népes vendégsereg előtt Knódel Mária, a Bartók igazgatóhelyettesének szavaival kezdődött, aki megköszönte a képek tulajdonosának, hogy egy hónapra átengedte nekik féltett kincseit. Ezután Lapis Erika színművésznő énekelt el két Edith Piaf-slágert: megérdemelten óriási sikert aratva. Ezután a kiállítás válogatója és rendezője, ROHO nyitotta meg a tárlatot.  Irigylésre méltó és kiváltságos helyzetben vagyok!  kezdte a tárlat összeállítója,  Olyan gyűjteményből válogathattam, amely gyönyörűséggel és boldogsággal tölt el.

Sok kiállítást állíthattunk volna össze belőle, például Pleidell János műveiből is, azonban mivel 2015-ben neki születési évfordulója lesz, és ebből az alkalomból nagy kiállítást tervezünk életművéből, ezért most inkább a modern szentendrei avantgarde  művészekből válogattunk. Mint Rohonczi mondta, a szentendrei avantgarde művészek, akiknek képei a Bartókban láthatók, hűek az avantgarde szóhoz: ők azok, akik átmennek a falon, akik széllel szemben... Akik lerombolták a bálványokat, hogy újat építhessenek. Akik a Trianon utáni szentendrei szellemi központ alapítóitól, Korniss Dezsőtől, Ferenczitől, Czóbeltől, Kemttytől és másoktól tanultak. Nevük is egy itteni művésztől való: Vajda Lajos Stúdió. Mindannyian a szellem határairól érkeztek, nem szakmából, manírból, hanem tiszta érzésből alkottak! A megnyitó, amely alatt az Albert Einstein Bizottság (ef Zámbóék...  Jégkrémbalett című rövidfilmje pergett,  Dinnyés József daltulajdonos két számával zárult: egy-egy Hell István és Buda Ferenc verssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!