Dunaújváros

2016.08.30. 18:30

Bogárhalmi küldetés

Pákozd/Dunaújváros - Bár idén ősszel még nem lesz ünnepélyes avatás, remek úton halad Bogárhalom felé Miska, a huszár.

Szabó Szabolcs

Állunk Pákozd határában, az M7-es autópályával szomszédos Bogárhalmon, és szemlézünk egy magányosan vitézlő zászlórudat, amelyről hiányzik a nemzeti lobogó. A túravezetőink egyike említi: meglehet, ellopták...

A tájból kiemelkedő szikladombra egyre több inges és öltönyös úr érkezik: építészek, statikusok, tervezők, mérnökök, a már említett település polgármestere, Takács János mellett ott áll a jelenleg még Rácalmáson pallérozódó rekordhuszár finanszírozója és ötletgazdája Vlaszák Mihály, valamint Görög István, a pákozdi Katonai Emlékpart vezetője is.

Takács János polgármester mellett Görög István ezredes,  az emlékpart vezetője, valamint Miska huszár ötletgazdája és mecénása Vlaszák Mihály Bogárhalom tetején

A sokaság természetesen nem véletlenszerűen tart gyűlést Miska huszár leendő állomáshelyén: a költözés és a mindehhez szükséges munkálatok jelentik a legfőbb témát.

Vlaszák Mihály mecénás rövid bevezetője után már a szakembereken a sor, akik szorgosan egyeztetnek és jegyzetelnek a következő hetek és hónapok feszes munkálatairól. A terepszemle és a helyszíni bejárás után a tárgyalás a pákozdi községházán folytatódik. Itt már a konkrét vállalásokról esik szó, a pontos műszaki és szakmai paraméterekről. Közel kétórányi tárgyalás után baráti hangulatban állnak fel az asztaltól a felek, ám minden fél számára sejthető: a munka java még csak most kezdődik.

A büszke Miska - a látványtervek egyikén a rekordhuszár
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Úgy érzem számos fontos elvi és szakmai részletet sikerült tisztáznunk. Az érdekelt felek abban megállapodtak, hogy bár technikailag megoldható lenne a korábban kitűzött szeptember 29-i szoboravató, ám a közben felmerült újabb műszaki és kivitelezési problémák miatt ez sajnos nem olyan minőségben és környezetben történne meg, amely méltó egy ilyen nagyszabású alkotáshoz - fogalmazott az egyeztetés után lapunknak dr. Szeles Péter, a projektért felelős vállalkozás ügyvezetője, aki kiemelte: a munkálatok jelenleg is zajlanak Miska szülőhelyén Rácalmáson, ám a szükséges tereprendezés és infrastrukturális háttér biztosítása hamarosan elkezdődik Bogárhalmon.

A jelenlegi elképzelések szerint szeptember 29-én, Mihály napján ismét egy szemlével egybekötött bejárással köszöntik majd Miskát, aki várhatóan már - részben - ott állomásozik Pákozdon. Az ünnepélyes avatási szertartás céldátuma pedig a jövő év március idusa.

- Azon dolgozunk a partnereinkkel, hogy az igazi magyar büszkeségnek számító huszárhagyománynak méltó emlékművet állítsunk itt, Pákozd térségében - tette hozzá Szeles Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!