Dunaújváros

2016.09.14. 19:34

Büszke apák gyermekei

Dunaújváros - A Quimby együttes két frontemberének édesapjai Kiss Kálmán és Varga Béla tanár urak. Nem estek az almák messze a fá(juk)tól. Az büszke apákat kérdeztük.

Várkonyi Zsolt

Kiss Tibor bátyjával Endivel és Varga Liviusszal a Quimby együttes alapító tagjai. Dunaújvárosból indultak, édesapjaik ma is itt élnek.

Kiss Kálmán és Varga Béla tanár urak köztiszteletben álló polgárai szűkebb hazájuknak, Dunaújvárosnak. Kálmán bá' ma állandó szerzője lapunknak, Béla bá' pedig földrajz tanárom volt, kitörölhetetlen emlékeként diákéveimnek.

A Qumbyről, a jubileumi koncertről és a fiúkról kérdeztem őket.

Kiss Kálmán tanár úr, bár pontosan tudja, profik a fiúk, azért mégis azért izgul, hogy jól sikerüljön az ünnepi show. A Qumby azért muzsikál elsősorban, mert szeretnek zenélni. Nem egyszerűen foglalkozásuk a zene, még azt is mondhatnánk nem is a hivatásuk, hanem a létformájuk. Azért élnek, azért léteznek, mert muzsikálnak és addig léteznek amíg ezt teszik. A Quimby valódi tehetségekből áll, profi zenészek, szereti őket a közönség.

Varga Béla tanár úr szintén nagy szeretettel beszél az együttesről, az utódokról, felidézve a korábbi ősöket, emlékeket. Liviusról elmondta, hogy már gyerekkorban is „minden területen" mozgékony volt, ezt az energiát pedig le kellett kötni. Muzikális családból jött, hiszen a tanár úr is négy évet zongorázott, a nagypapáról nem is beszélve, aki a tangóharmonikától kezdve a hegedűig nagyon sok hangszeren játszott, olyanokon, mint a szájharmonika vagy a cimbalom is, ez utóbbihoz maga készítve az ütőket. A tanár úr örült, amikor a gyerekek (Liviusnak van egy nővére - a szerk.) a „Móriczba" kerültek, hiszen ez az iskola már abban az időben is a zene alapok bölcsője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!