Dunaújváros

2015.02.23. 18:36

Csinált városok – Nemzetközi tudományos konferencia urbanisztikai szakembereknek

Dunaújváros – Büszkék lehetünk arra, hogy Dunaújvárost választotta helyszínéül az a kulturális programokat szervező társulat, amelynek tagjai nem először tették le névjegyüket városunkban és környékén.

Szente Tünde

Ezúttal annak a nemzetközi történészkonferenciának álltak az élére, amelynek kitalálója egy francia történész. A dunaújvárosi kötődésű Molnár Mihály, a Pepper Art Projects vezetője több alkalommal mentorálta Jérome Bazin párizsi történészt, aki az egykori szocialista városok múltját és jelenét vizsgálja. Megszervezte számára például, hogy megismerkedhessen a Dunaferr gyártörténeti gyűjteményével.

Molnár Mihály: „ Az is érdekes, hogy mennyit foglalkozunk a múltunkkal. A választ erre is megkapjuk a konferencián..."Fotó: Sz. T.

Jerom Bazin legutóbbi látogatásakor körbenézett a Duna-parti szoborparkban is, és megcsodálta a város építészeti örökségét. Úgy döntött, hogy némi összefogással, városunkba invitálja az azonos kutatási területű történész, művészettörténész, szociológus, urbanisztikai szakembereket. A program összeállt, a szervezők örömmel várják az érdeklődőket és mindazokat, akik e nagyszabású programhoz csatlakoznak akár támogatóként, akár további kínálattal.

– Nemzetközi jelentősége van ennek a ritkaságszámba menő kutatásnak – nyomatékosítja a projekt első számú felelőse.

– Büszkék lehetünk arra, hogy Dunaújváros fogadja be azt a konferenciát, amelynek résztvevői személyesen ritkán találkozhatnak. Számukra nem csupán az izgalmas, hogy mik az azonos és eltérő vonások az úgynevezett kirakatvárosokban, hanem az is, hogy a rendszerváltást követően hogyan tudtak tovább létezni, és hogy mennyit foglalkoznak a saját múltjukkal?

A részletes program már elkészült, a jelentkezők már kézhez is kapták. Május 20-án érkeznek, hogy másnaptól, két napon át kutatási eredményeiket megosszák egymással a csinált városok életéről és utóéletéről, a migrációs folyamatokról, valamint a társadalom tagjainak életmódbeli változásairól. A programok között szerepel filmvetítés, múzeumlátogatás, városnézés és persze nem maradhat el a szoborparki séta sem.

Az egykori Szovjetunióban az 1930-es évek iparosítása nyomán „kitört" a városépítési hullám. Ezek az építészeti elképzelések honosodtak meg az 1945 utáni szocialista blokkban is a SZU akaratának megfelelően, azonban egymástól eltérő kulturális közegben.

A nemzetközi konferenciát segítő Pepper Art Projects szervezte meg a 2014. szeptember 25-én megnyílt Kim Corbisier Emlékkiállítást is az Intercisa Múzeumban. A tárlatot élénk nemzetközi és médiaérdeklődés övezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!