Utazó

2015.10.02. 14:57

Csodáit kevesen láthatják: A tapolcai Berger-barlangot dokumentálja a hétvégén a dunaújvárosi fotós

Emberi szem öt évvel ezelőtt látta meg először, s azóta is csak a kutatók, barlangászok mehetnek be a tapolcai Berger Károly-barlangba, ami hazánk legnagyobb vízfelületű barlangi tavait és más csodáit rejti. Hankusz Kálmán fotós most ezt örökíti meg egy magazinnak.

Gallai Péter

A hétvégén ide, ebbe a földalatti mesevilágba ereszkedik le a dunaújvárosi fotóriporter, Hankusz Kálmán. Kívülállóként ez eddig nem sokaknak adatott meg. Kálmán korábban egy magyar fejlesztésű kisrepülővel, pilótatársával körbekerülte a Földközi-tenger medencéjét, majd a boszniai „piramisok" feltárását is dokumentálhatta.

A dunaújvárosi fotós szereti a különleges kihívásokat, most egy barlang mélyére mászik. Fotó: Hankusz Kálmán

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található barlang nagyon egyedi és ritka, amelyet teljesen véletlenül fedeztek fel öt éve. Mivel a hely rendkívül sérülékeny – szinte nem lehet úgy lépni, hogy ne egy képződmény legyen a lábad alatt –, ezért sem lesz nyitva a nagyközönség előtt soha. Az, hogy bemehetek és képanyagot közölhetek egyedi lehetőség, ehhez a minisztériumon, a Fejér megyei kormányhivatalon és a Bakony-Balaton Geopark igazgatóján – ide tartozik a nemzeti park –, Korbély Barnabáson keresztül vezetett az út. Akivel egyébként szakmailag jól „összeakadtunk", mert korábban az MTI fotóriportere volt. Utána felvettem a kapcsolatot Szilaj Rezsővel, a barlangkutató csoport irányítójával, ő fog vezetni. Az elején egyeztettem egy magazin szerkesztőségével, hogy érdekli őket a téma, mert szeretnének Magyarország ritkaságairól hírt adni – részletezte Hankusz Kálmán, akinek van előképzettsége a vasárnapi kalandhoz, hiszen búvároktató is, merült korábban több barlangban is.

Hankusz Kálmán a boszniai hegyekben talált, egyesek szerint piramis barlangrendszerében is járt.

Azért a mostani feladat egyáltalán nem veszélytelen, mint mondta, klausztrofóbiások el se induljanak. Ugyanis többek között egy olyan, háromszáz méter hosszú járaton kell végig hason kúszni, ahová kilencven kilónál nagyobb ember nem fér be. Ez olyan másfél órás mászás a hetven centis járatban, s mindezt nehezíti, hogy több ládányi felszerelést is magukkal visznek, ebben három barlangász segít nekik és egy werkfotós is velük tart.

Egyébként a 13,7 millió éves, egykori sekélytengerben lerakódott szarmata mészkőben kialakult barlangba csupán egy 12 méter mély kúton keresztül lehet bejutni, odalenn a testesebbek számára átjárhatatlan földalatti hasadékok, kisebb termek, még mélyebbre ereszkedő kürtők, repedések során át egy többszintű járatrendszert fedezett fel a Szilaj Rezső vezette csoport. A barlang mélyebben fekvő, nedves járataiban cseppkövek, borsókövek, heliktitek, borsókő-oszlopok találhatók, a falakat sok helyütt csipkés réteget alkotó kalcitkristály borítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!