Dunaújváros

2015.05.15. 15:22

Devizás, forintos hitelekről

Dunaújváros – A parlament gazdasági bizottsága – amelynek dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is tagja – soron kívüli tárgyalt a bankok elszámoltatásáról.

Körmendi Erzsébet

– Több mint 740 milliárd forintot kapnak vissza a devizahitelesek. A bankok az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés miatt vették el ezt a jelentős összeget az ügyfeleiktől. Ebből 180 milliárdot készpénzben vagy átutalással kapnak meg az érintettek, 563 milliárdot pedig a tartozásokra számoltak el – tájékoztatott dr. Galambos Dénes.

A banki elszámolással kapcsolatban az adós háromlépcsős jogorvoslattal élhet a levél kézbesítésétől számított 30 napon belül. Először mindenképpen a bankot kell megkeresnie, utána lehet a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni. Aki utána is elégedetlen a döntés eredményével, a lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz fordulhat.

- A nyári időszakban további 200-250 milliárd forint kerül elszámolásra a forinthitelek esetében, valamint a hitelesek 77 százalékánál csökkent, vagy stagnál a törlesztő részlet - tette hozzá az előzőekhez dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki tagja a parlament gazdasági bizottságának. Hozzátette:

- Az átlagos törlesztő részlet 16 százalékkal csökkent. A jelenlegi svájci frank árfolyam 300 forint körül van - ennél lényegesen kedvezőbb árfolyamon, 256 forinton lett átváltva a devizahitel. Ha a kormány és a Nemzeti Bank nem lép tavaly novemberben, akkor a januári árfolyam ugrást követően óriási gondban lett volna a magyar gazdaság.

Az árfolyamgátat választó ügyfelek esetében a 172 ezer gyűjtőszámlából 147 ezer szűnt meg, 25 ezer pedig jelentősen csökkent. A képviselő szerint ők jártak a legjobban, nekik megérte a kormány ajánlását követni.

Az elszámolást, forintosítást követően az ügyfeleknek hatvan napjuk van, hogy felmondják a szerződést. Lehetőség van másik bankhitellel kiváltani a jelenlegit, és ebben az esetben nincs költsége a felmondásnak. Verseny indulhat a jól fizető ügyfelekért - mondta Galambos Dénes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!