Dunaújváros

2012.12.07. 15:14

Kudarc Donyeckben - Bezárják a Lőrinci Meleghengerművet

A Lőrinci Hengerműnek vége. Oleg Mkrtchannal nem sikerült találkozni. Az I. kohót januárban leállítják átépítésére később kerül majd sor. A cégvezető felhatalmazást kap a prémiumszabályzat-megállapodás megkötésére. Munkásgyűlést rendeznek.

MTI

A kohászok védőszentjének hagyományos ünnepét idén is megrendezték a városban. Annak ellenére, hogy az Donyeckből visszatérő vasműs küldöttség nem hozott jó híreket. Szent Borbála, a kohászok és bányászok védőszentje tiszteletére pénteken este hét órai kezdettel annak rendje-módja szerint megrendezték a hagyományos kohász szakestélyt.

Annak ellenére is, hogy a védőszent nevenapján, december 4-én, kedden a Dunaferr-t is birtokló ISD-konszern székhelyére, az ukrajnai Donyeckbe utazott vasműs delegáció gyakorlatilag dolgavégezetlenül tért vissza. Borbála nem segített. Nem tudtak dűlőre jutni az idei béremelésekről. Nem állapodtak meg a prémiumrendszer átalakításáról. Nem sikerült megmenteni a Lőrinci Hengerművet. 

Az I. kohót januárban leállítják  átépítésére később kerül majd sor. Munkásgyűlést rendeznek.

"A Dunaferr Társaságcsoport reprezentatív szakszervezeteinek képviselői az elmúlt napokban konzultációt folytattak az ISD Korporáció gazdasági és jogi vezérigazgató-helyetteseivel Donyeckben.

 

Hamarosan eggyel kevesebb kohó lesz a vasműben  - reméljük, csak átmenetileg. Azt viszont, hogy  az átmenet milyen hosszú lesz, senki nem tudja megmondani. A  kohóleállás utáni átépítés kezdetét a pénz határozza  meg.

A tárgyalás során az alábbi témákat érintő kérdéseket sikerült tisztázni:

1. Az ISD Dunaferr Zrt. Nagyolvasztóművének I. számú kohóját 2013. január közepe után leállítják, átépítés céljából. Az átépítés időpontja a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt egyelőre nem ismert, annak tényleges időpontja a pénzügyi források biztosítása után várható.

2. Az ISD Korporáció gazdasági vezérigazgató-helyettese szóban közölte velünk, hogy Tankhilevich úr jogosítványt kap a régóta húzódó prémiumszabályzattal kapcsolatos megállapodás megkötésére.

3. Az Igazgatóság végleges döntést hozott abban a tekintetben, hogy a Lőrinci Meleghengerművet bezárják.

4. Az Igazgatóság nem döntött a Dunaferr Társaságcsoportot érintő személyi kérdésekben, és közölte, hogy a cégvezetőnek van jogosítványa arra, hogy a munkatársait kiválassza.

A fenti információk birtokában a szakszervezetek képviselői felveszik a kapcsolatot cégvezető úrral a régóta húzódó kérdések megállapodás keretében történő lezárására.

A reprezentatív szakszervezetek képviselői kezdeményezik, hogy a 2012. december 17-vel kezdődő héten munkásgyűlés keretében cégvezető úr adjon tájékoztatást a Dunaferr Társaságcsoport jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni elképzelésekről.Ezt a közleményt adta ki tegnap  a vasmű két reprezentatív szakszervezetének, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetősége az Ukrajnában december 5-én lezajlott tárgyalásokról. Amelynek eredményeit nagy érdeklődéssel várták itthon.

Nincsenek eredmények.

Legfeljebb annyiban, hogy hitelt érdemlő helyen mondták ki: a Lőrinci Hengerművet végleg bezárják.
Ennek ellenére még tegnap délben sem állt ki az üzemben  péntek óta munkátlanul  lézengő emberek elé egyetlen vezető sem, hogy közöljék velük a hírt. Azt pedig még a delegáció tagjai sem tudták meg Donyeckben, hogy mikor, milyen feltételekkel, milyen ütemezésben kezdődnek az elbocsátások Pestszentlőrincen.

Hasonlóan kétséges eredmény az I. kohóval kapcsolatos bejelentés. Leállítják felújításra - de senki nem tudja, mikor kezdik meg  a felújítást...

A másik két pont: hogy Tankhilevichnek van joga megállapodást kötni, illetve megválasztani munkatársait,  tartalmatlan információ.
- A tervezett létszámleépítésről nem tudtunk meg semmit! - mondta Borbély Zoltán, a vasmű Központi Üzemi Tanácsának elnöke.  - A béremelés lóg a levegőben! - fűzte hozzá Mucsi Zoltán, a helyi Vasas elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!