Dunaújváros

2016.10.06. 19:40

Elektromos hajtással járni - Szakmai klubdélután volt az E-mobilitás lehetőségeiről

Dunaújváros - A Magyar Elektrotechnikai Egyesület dunaújvárosi szervezete szakmai klubdélutánt tartott csütörtökön a Dunaújvárosi Egyetemen, amelynek témája az E-mobilitás, - vagyis az elektromos meghajtású gépjárművek alkalmazása volt.

Balla Tibor

Rejtő János, az MEE dunaújvárosi elnökének felvezetője után a Dunaújvárosi Egyetem részéről dr. Szabó Attila docens tartott bevezető előadást az Elekromobilitás, mint jövő címmel, amelyben vázolta az elektromos autózás múltját, várható hatásait, és gyors elterjedésének akadályozó tényezőit. Kiemelte, hogy az elektromos rendszer még nem készült fel az e-autók nagyarányú elterjedésére, és az akkumulátorok még mindig nagyon drágák, bár fejlesztésük gőzerővel folyik a világban. Felhívta a figyelmet az intelligens rendszerek fontosságára, amelyek akár az autók akkumulátoraiból visszatáplálhatnának szükség szerint a hálózatra, és a zöld energiákra, ugyanis ma még meglepő módon az elektromos autózás sem környezetkímélő.

Rejtő János köszöntötte a résztvevőket a klubdélutánon
Fotó: Ady Géza

Farkas Csaba a BME villamosenergia tanszékének tanársegédje az energiahálózat szempontjából vizsgálta a kérdést, és hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

Dr. Szabó István a Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézetének docense ugyancsak a nulla CO-kibocsátás fontosságát erősítette meg, felsorolva a magyarországi eredményeket, hangsúlyozva, hogy nagy technológiai ugrás előtt állunk. Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke a töltőket, a töltő hálózatot mutatta be, majd sorolta, az állam hogyan támogatja mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!