Dunaújváros

2016.04.28. 20:17

Elfagyott a termés

Dunaújváros-Adony – Fagykárok országszerte, különösen a gyümölcsösökben és a szőlőkben! Városi ember (ha koránkelő) csak annyit lát a hajnali fagyokból, hogy jeget kell kaparni az autója szélvédőjéről.

Pekarek János

Legfeljebb elfagy a balkonládában felejtett muskátli, s ez már nagyobb baj. A kiskertekben azonban valóságos katasztrófával érnek fel az április végi, hajnali, talajmenti fagyok!

Az országos felmérések szerint például a szabadföldi eperültetvények legalább hatvan százaléka elfagyott! Vagyis a következő hetekben, a tulajdonképpeni eperszezonban ne nagyon számítsunk erre a gyümölcsre. De fagykárt szenvedtek az almáskertek is, mint ahogyan a kajszibaracknak sem kedvezett az idő. Ám a legnagyobb baj talán a szőlőkben történt. Adonyban még a városon belül, a házak melletti szőlőtőkéket is alaposan megcsípte a fagy. Ami pedig kinn, a szőlőhegyen történt, arra talán csak a katasztrófa lehet a megfelelő kifejezés...

Az adonyiak egyik büszkeségét jelentő, példaszerűen művelt és rendbentartott szőlők nyolcvankilencvenöt százaléka elfagyott! Az úgynevezett Kápolna soron, a hegy délre eső részén a nagyobb a baj. Nagyon korán megkezdődött a szőlőkben a fürtösödés, éppen az április eleji remek időjárásnak köszönhetően – az elmúlt két-három napban ezek a sokat ígérő fürtök majdnem teljesen elfagytak. A maradék még adhat némi termést, de az már most biztos, hogy a 2016- os évjárat nem a bő terméséről lesz emlékezetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!