Dunaújváros

2015.01.12. 16:40

Elkészítenek egy érmeprést

Dunaújváros - Négy ország húsz diákja és tíz tanára vendégeskedik tegnap óta a Bánkiban egy nemzetközi program részeként, amelyben a dunaújvárosi középiskola ötödik félként Magyarországot képviseli.

Körmendi Erzsébet

- Az Erasmus+ program keretében négy ország egy-egy iskolájával közösen pályáztunk egy kétéves együttműködésre, amelynek keretében egy érme prést készítünk. A partnerek közül a német és a belga iskolával ez már a harmadik együttműködésünk, a lengyel iskola később csatlakozott, így velük ez a mostani a második, kétéves közös munkánk. A török partner csatlakozott hozzánk legutolsóként, a mostani a projektben kezdünk velük együtt dolgozni - mondja Zsidó Norbert, a Bánki pedagógusa, projektfelelőse.

Az öt partner iskolának tehát két év alatt, 2015 2017 között kell teljesítenie a vállalását. A diákok tervei alapján készül maga a prés CNC technológiával , és természetesen ők tervezik meg az érme mindkét oldalát is.

A találkozóról és a programról beszélgettünk: Akin Gezgin és Ayse Őzgűr (Törökország), Guido Teheissen (Belgium)    Fotó: Zsedrovits Enikő

Az együttműködő felek első találkozóhelyszínül Magyarországot, a Bánkit választották. A partnerek szombaton érkeztek, vasárnap egy budapesti kirándulással nyitották a közös hetet. Tegnap egy integrációs játékkal kezdődött a munka, amelyet a lengyel csoport vezetője, Kasia Marska vezetett: különféle feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak vegyes csoportokban. A német diákok ezután bemutatták a saját prés tervüket (a belga és a magyar terv bemutatása később lesz), valamint a kommunikációs platformot. Délután a bánkis diákok német nyelvű színi előadását láthatták a vendégek, majd az iskola két németes pedagógusa segítségével magyarul tanultak a külföldi diákok általános kifejezéseket, szavakat. Aztán ismét szakmáztak kicsit: az érme anyagáról és a kialakításáról beszélgettek.

Ma gyárlátogatásra mennek a Hankookhoz és a Hamburger Hungáriához, délután workshopokon folytatják a munkák a bánkis diákok vezetésével: a prések alkatrészeinek a rajzait készítik el AutoCAD és Inventor programmal. Szerdán a magyar oktatási rendszerrel, a Bánki képzéseivel ismerkednek, majd újabb nyelvi kurzus következik a projekthez kapcsolódó műszaki kifejezéseket tanulják meg a külföldi diákok magyarul.

Süveges Ákos is tagja a bánkis csapatnak ügyességi játékokban is jeleskedtek a klubban   Fotó: Zsedrovits Enikő

Csütörtökön Székesfehérvár, Veszprém és Tihany az útirány. Pénteken folytatódik a munka: véglegesítik a következő találkozó időpontját, az addigi teendőket, délután a minőségbiztosítás lesz a fő feladat, végül zárásként értékelik a diákok a mögöttük álló hetet.

A belga középiskolát képviselő Guido Teissen elmondta kérdésünkre: Sok nemzet képviselteti magát ebben az uniós támogatású a programban, amely elősegíti az európai szintű kiteljesedést. Ezek a projektek erősítik az országok, nemzetek, intézmények közötti együttműködést, a tudást és egymás megértését közvetítik a résztvevő diákoknak. A török intézmény pedagógusa, Ayse Őzgűr egyebek mellett hozzátette: Jó lehetőség a tanulóknak, hogy megismerjék egymás nyelvét, szokásait, betekintést kapnak más országok kultúrájába.

 

Süveges Ákos – Tizenegyedik évfolyamos vagyok a Bánkiban. Ez az első projekt, amelyben részt vehetek. Érdekes a feladat és örülök annak is, hogy egy héten keresztül más országokból érkezett diákokkal tölthetem a napot. Természetesen várom azt is, hogy ellátogassunk hozzájuk.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!