Dunaújváros

2014.07.09. 18:25

Energetikai felújítás az Egyesített Szociális Intézmény Duna sori idősek otthonában

Dunaújváros - 2013-ban kezdődött az a közel 250 millió forintos energetikai korszerűsítés az Egyesített Szociális Intézmény Duna sori idősek otthonában, amelyet szerdán adtak át.

Gallai Péter

Az 1964-ben munkásszállóként átadott épület hazai és uniós források révén korszerűsödhetett, amelynek során arra törekedtek, hogy minél több zöld energiát állítsanak elő, de arra is figyeltek, hogy ez ne vesszen kárba, ezért az épület utólag külső és padlás hőszigeteltést kapott, csakúgy, mint a tetők is. Ezen felül kicseréltek 206 ablakot, huszonegy ajtót és 187 radiátort.

A használati melegvíz előállítását napkollektorok segítségével oldják meg, ami a mosodát is ellátja. A napelemek a kertben 409, az egyik épület tetején 108 a villamos energiát állítják elő, és mivel kiserőműről van szó, még a hálózatba is termelnek.

 

A fejlesztés révén éves szinten 14 millió forintot takarít meg az intézmény, amelynek udvarán szerdán Cserna Gábor polgármester vágta át ünnepélyes keretek közt a nemzeti színű szalagot.

Az eseményen a városvezetés részéről jelen volt még Gombos István alpolgármester, Cserni Béla és Lőrinczi Konrád képviselő is.

A polgármester köszöntőjében felsorolta, milyen beruházások fejeződnek be, vagy kezdődnek idén Dunaújvárosban, ebben a sorban a szociális szféra is részesült fejlesztésben: Az épületnek 1998 óta sem külső, sem belső felújítása nem volt, most viszont egy igen költséghatékony, a munkavállalók és az itt élők igényeit is figyelembe vévő épületegyüttessel gazdagodott a város. Bízom benne, hogy uniós pályázatok segítségével a belső terek is megújulhatnak. Cserna Sütő András szavait is idézte: Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi, hogy a világ nem vele kezdődött. Mi is tudjuk, hogy nem velünk, hanem többek között azzal a közel 180 itt lakó idős emberrel kezdődött, akik felénk, az intézmény valamennyi itt dolgozó munkatársa felé kinyújtják kezüket, hogy segítséget kérjenek.

Bölcskei Anna elmondta, hogy a pályázathoz szükséges önerőt, 44 millió forintot Dunaújváros biztosította, ami három év alatt térül meg a költségcsökkentés által.

- Az elmúlt kilenc hónapban a munkák végig jelen voltak a mindennapjainkban, a lakók ellátása, az ő biztonságuk, békességük és nyugalmuk megteremtése fokozott odaadást, erőfeszítés igényelt kollégáimtól. Voltak olyan időszakok, amikor a szobák takarításból mindenki kivette részét, a főnővérek, nővérek is lapátolták a sittet. A beruházás alatt a lakókat is háromszor kellett ki, illetve visszaköltöztetni szobájukba. Úgy érzem bebizonyítottuk, hogy a jó cél érdekében összefogással sok mindenre képesek vagyunk, amit mindenkinek köszönök. Azonban nem dőlünk hátra, az intézmény többi telephelyén is szeretnénk hasonlóképpen megújulni - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!