Dunaújváros

2016.12.26. 16:45

Ételosztás hajléktalanoknak: szinte megszámlálhatatlan ajándék érkezett

Dunaújváros - Nem múlik el karácsony anélkül, hogy ne gondolnánk a leginkább rászorulókkal, a hajléktalanokkal.

Pekarek János

Hagyomány, hogy karácsonykor gondolunk a hajléktalanokra is - akiknek talán nincs családjuk, vagy messze vannak tőlük valóságosan, esetleg lélekben, s akik már egymásra sem gondolnak talán. Kár lenne őket elveszíteni: minden emberért kár.

Ezért Dunaújvárosban évek óta mindig rendeznek ételosztást hajléktalanoknak, az év más napjain megszokott ellátáson felül, mégpedig kizárólag önkéntes és ingyenes adományokból. Talán éppen ez az utóbbi gesztus teszi nehezen felejthetővé az ajándékokat.

Katona Józsefné Marcsi szociális gondozó adja az adományebédet Szabó István Zoltánnénak az önkormányzat krízisközpontjában Fotó: Zsedrovits Enikő

A városi önkormányzat által fenntartott krízisközpont Kandó Kálmán téri hajléktalanszállóján (egészen pontosan: a nappali melegedőben, az éjjeli menedékhelyen és az átmeneti otthonban) karácsony első napján nyolcvan ember tartózkodott. Ők mindannyian kaptak meleg ételt a Segíts az angyalnak! kezdeményezés nyomán, a Campus étterem jóvoltából. Emellett tortát, banánt, narancsot és mandarint osztottak ki közöttük: az adományozók kérték, hogy névtelenek maradhassanak. A Hankook is szállított nekik adományokat, és a Rudas középiskola diákjai is meglátogatták őket. A karácsony előtti napon az udvaron támogatóik közös, bográcsos főzést rendeztek.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Papírgyári úti hajléktalanszállójának 240 lakója is kapott meleg ételt a megszokott napi ellátáson felül, karácsony alkalmával.

Így a technikumban rendezett ételosztásból megmaradt adagokat is ide vitték az akció szervezői. Az intézményt év közben is folyamatosan támogatják magánadakozók: ez ilyenkor, az év végi ünnepek idején megsokszorozódik. Legalább féltucat helyről érkeztek sütemények, gyümölcsök a hajléktalanoknak, amit az ünnepnapok alatt osztanak ki számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!