Dunaújváros

2013.05.09. 16:42

Európa-nap, határtalanul

Estig tartó programsorozattal ünnepelték a dunaújvárosiak is az Európa-napot, az európai béke és egység eszméjét. Rajzverseny, játékok és ismeretterjesztés és táncház.

Körmendi Erzsébet

Május 9-e az Európa-nap, amikor a kontinens országaiban megemlékeznek a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról. Az ünnep megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői. E nap az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik.

 



A Fejér Megyei Europe Direct Iroda tavaly a megyeszékhelyen, idén Dunaújvárosban a városháza előtti téren várta igényes programokkal a résztvevőket. Az irodát vezető Szili Valéria szerint azért is volt fontos a DF-en tíz órakor tartott nyitó előadás, mert az Európa Bizottság az idei esztendőt az Európai Polgárok Évének nyilvánította és jó, ha az emberek tisztában vannak a jogaikkal.



Minden korosztályra és érdeklődési körre gondoltak a szervezők az Európa-nap programjának összeállításakor. A felnőtteknek hasznos információkkal szolgáltak a civil-sátorban, ahol a környezetvédő Gaja Egyesület, a Civil Centrum, valamint a Bocs alapítvány képviselői válaszoltak a hozzájuk fordulók kérdéseire.

A civil szervezetek tagjai például a jogszabályi változásokból eredő kötelezettségeik, tennivalóikról is mindent megtudhattak. A felnőttek és a gyerekek EU-totót tölthettek ki, és a helyesen megoldók mozijegyet nyerhettek a Dózsába.

 



Az aszfaltrajzversenyre több mint harminc alsós, a plakátpályázatra negyven felsős adott be pályamunkákat. A plakátokból kiállítás nyílt a közgyűlési terem aulájában. A szervezők valamennyi diákot jutalmazták valamilyen formában a díjakat, különdíjakat dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott és Cserna Gábor polgármester adta át. Este hat órakor a Vasas műsorát láthatták a téren, majd táncházzal zárult az Európa-nap.

Címkék#európa-nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!