Dunaújváros

2017.02.03. 17:10

A Dózsa iskolában a sakkozás a tanórákon is szerepel

Dunaújváros - Már régen szívtam iskolaszagot, így most kimondottan jólesett, hogy a Dózsa iskola lépcsőit koptatva, megtaláltam a 204-es tantermet. Benne húsz csivitelő alsós gyerkőccel.

Jankó Árpád

Tesztlapot töltöttek ki, amit Katona Ferenc, a sakkszakkör vezetője, a Királysakk Sportegyesület elnöke osztott ki. Katona Ivett asszisztált a feladatnál. Sakkot kellett adni az ellenfélnek az A-4-es papíron. Majd előkerültek a sakktáblák is. Katona Ferenc harmincegy éve foglalkozik a dunaújvárosi sakk-sportággal, tizennégy éve pedig a Királysakk Sportegyesület vezetője.

- Három évvel ezelőtt a Csillagvirág óvodásaival kezdtük el a gyereksakkot. És ehhez csatlakozott a Dózsa iskola először hat gyerekkel, Ma már huszonöten vannak a szakkörben, valamennyien alsó tagozatosok. Felsőben a matematikaóra terhére szerepel a sakkozás.

A jókedvvel végzett játékos sakkfeladat gondolkodtat, örömszerző és a logikai fejlődést is elősegíti
Fotó: Zsedrovits Enikő

Polgár Judit nemzetközi nagymester elérte, hogy a sakkozás már szerepelhet az oktatásban, az iskolai tantervben.

- Negyedik éve foglalkozik már kolléganőnk a matematikaórán a sakkal - nyilatkozta Tóth Györgyné, a Dózsa iskola igazgatónője, aki kimondottan sikeresnek tartja a kezdeményezést. - Ötödiktől nyolcadikig szerepel a sakk a tananyagban. A logikus gondolkodás fejlesztésében - amely kapcsolódik a matematikához is - nagyon eredményes volt a sakkozás bevezetése. Egyébként iskolánk a tehetségsegítő tanács tagja, amelyben szerepet vállal a Királysakk Sportegyesület is - mondta az igazgatónő.

Katona Ferenc elnök hét évvel ezelőtt kezdte el a megyei sakk-versenysorozatot. Ma is nagy siker. Kisebb települések is nagyon várják azt a napot, amikor akár egy falunapon, a község apraja-nagyja, akár százan is, gyerekek, felnőttek leülnek a sakktáblák elé. És játszanak!

- Márciusban Rácalmáson kezdünk, majd Dunaújváros következik. Tavaly Nagylókon közel százan sakkoztak, majdnem a falu teljes létszáma. Talán ezeknek a rendezvényeknek köszönhető, hogy százharminchat gyerek indult a megyei diákolimpián - dicsekedett joggal az elnök.

A versenysportban is sorakoznak a sikerek. A Királysakk a megye legeredményesebb csapata. Ötödik az NB II-ben. A felnőtt-csapatbajnokságban a második helyen állnak, a megyei II-ben négy gárda előtt vezetnek a klub lányai (Katona Ivett, László Debora, Radics Nóra, Katona Enikő). Három FIDE-versenyt is rendezett az egyesület. És ne feledjük: négyen jutottak tovább a diákolimpia döntőjébe. Katona Ferenc nem mondott le a havonta egy alkalommal megrendezendő óvodások napjáról sem. Ezek után mondhatjuk: ez király...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!