Dunaújváros

2015.02.22. 09:00

Fajsúlyos döntések a dunaújvárosi közgyűlésen - A DVG Zrt.-re bízták az üdülők üzemeltetését

Dunaújváros - A tavalyi költségvetés módosításával és az idei költségvetési rendelet elfogadásával kezdte a közgyűlés az érdemi munkát csütörtökön.

Körmendi Erzsébet

(A város idei költségvetésével külön foglalkozunk majd később.)

A kéményseprő-ipari közszolgáltatást, mint kötelező feladat ellátását Dunaújváros visszaadta a megyeszékhely önkormányzatának. A megállapodást a felek már aláírták, így a továbbiakban Székesfehérvár önkormányzata szabályozza a kéményseprést – ezért a képviselők hatályon kívül helyezték a helyi rendeletet.

A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a Baracs székhelyű Családokért Önkormányzati Társulás intézményi hátterét az Útkeresés Segítő Szolgálat biztosítsa. Álláshelyek betöltését engedélyezték, utána a 11-es házi gyermekorvosi körzet helyettesítésével megbízták a Dr. Simon és Társa Egészségügyi Betéti Társaságot, és jóváhagyták a Dunaújvárosi Főiskola és a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola közötti partneriskolai együttműködést. A rendőrkapitányság kérésére egyetértettek a közterületi térfigyelő kamerarendszer személyi állományának fejlesztésével.

A kemping fejlesztése tavaly nyáron kezdődött, Gergő Edmond mutatta a lakókocsis áramvételező póznákat, a háttérben a két új faház. Még két ilyen házat építhetnek, 48 millióból. Fotó: Ady Géza

Az Intercisa Múzeumban 28 rendezvény és 10 ezer látogató volt tavaly, mondta Farkas Lajos igazgató – majd a közgyűlés elfogadta az intézmény tavalyi beszámolóját és idei térvét.

Az alsó Duna-parton lévő játszóteret, erdei tornapályát és kiszolgáló helyiségeit továbbra is a Partvédelmi Vállalat üzemelteti. A DVG Zrt.-vel kötött közfeladat-ellátási szerződés módosítása után azt is elhatározták a képviselők, hogy a DVG Zrt-re bízzák az önkormányzati tulajdonú üdülők üzemeltetését. Kedvező döntést hozott a testület, átvállalta a vagyonkezelő alaptőkéjének leszállításából eredő részvénykezelési díjat, ami 100 ezer forint. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel kötött 20 millió forint támogatási szerződés keretében felújítják és fejlesztik a Duna-parti csónakházat, és a DVG pluszként vállalta, hogy saját forrásból megoldja az épület fűtéskorszerűsítését. A Dunaújvárosi Jégkorong Kft. az idei önkormányzati támogatási keretéből rendezheti a múlt évi bérleti díj tartozását. A Városi Diákönkormányzat pedig diákkupát rendezhet, az önkormányzat ehhez 382 ezer 650 forinttal járul hozzá. Elfogadta a testület a településfejlesztési stratégiát, a városháza tér revitalizációjának részekét megépítendő Kilátóra hirdetett tervpályázat nyerteseként Szloszjár György építészt hagyta jóvá, a főtér szökőkútját Orgonasípnak nevezte el, a DVCSH által indított perekben megbízták az önkormányzati intézmények jogi képviseletével a Dr. Móricz Ügyvédi Irodát. Ezúttal sem támogatta a közgyűlés Szabó Zsolt indítványát a közérdekű adatok közzétételéről. Sürgősségi napirendi pontként fogadták el, hogy a DVG Zrt. két faházat építhet a kempingben, 48,4 millió forintért. Majd a labdarúgó sportlétesítmény fejlesztéséhez szükséges döntéseket hozta meg a közgyűlés.

Támogatások

A szociális ellátások rendszere március elsejétől jelentősen átalakul. Az új támogatási formák bevezetése miatt muszáj volt új önkormányzati rendeletet alkotni a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról. Hatféle települési segítségnyújtást lesz: helyi lakásfenntartási támogatást, gyógyszerköltség-támogatás, hátralékkezelési támogatást, átmeneti segélyt, rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, és iskolakezdési támogatást kérhetnek a rászorulók az önkormányzattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!