Dunaújváros

2012.12.10. 18:39

Fejleszt a települések szövetsége

Dunaújváros - A Közép-Dunavölgye 19 települési önkormányzatának összefogása elsősorban turisztikai célokra tör.

Pekarek János

A Közép-Duna völgyének 19 települési önkormányzatát  egyesíti a Duna Település Szövetség, amely a napokban rendezte tisztújító közgyűlését. 

Ezen több, környékbeli helyiség prominens embere is komoly tisztséget szerzett. 

A szövetség alelnökévé választották Várai Róbert baracsi polgármestert és Kutrovácz István kisapostagi idegenforgalmi vállalkozót  is.

A településszövetség a Duna hazai folyása mentén próbál más önkormányzati szövetségekkel együttműködve idegenforgalmi, infrastruktúra és kulturális fejlesztéseket segíteni. Ennek része lehet például az egykori  római védvonal, a limes bemutatása. Ugyanakkor számos más, természeti, sport, illetve kulináris érdekesség is.

 

 

A Dunánál szebb táj nehezen képzelhető el a mi vidékünkön. A parti fejlesztés csak a hasznunkra lehet - mondja Kutrovácz István (Fotó: Vohlmann György)

Várai Róbert, Baracs polgármestere lapunknak elmondta: pillanatnyilag azt szabták feladatának, hogy koordinálja a környékbeli települések önkormányzatai közötti  együttműködést a térség idegenforgalmának, valamint kulturális életének fellendítése érdekében. Baracs különösen érdekelt ebben a témában, hiszen a község határában jelentős római kori emlékek maradványai találhatóak. A faluban több öntevékeny kör működik ezen emlékek megóvásán, a feltáró régészek munkájának támogatásán. 
Kutrovácz István lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a 14 éve alakult településszövetség mostani kongresszusán a környezetvédelmi és az idegenforgalmi fejlesztő tervezetekre helyezte a legnagyobb hangsúlyt. Az új elnökség elsősorban a napi problémákat legjobban ismerő polgármesterekből alakult. Nagy hangsúlyt helyeznek a Duna mentén haladó kerékpárút fejlesztésére és kiépítésére, a szolgáltatások javítására. 

A környezetvédelem változatlanul legfőbb célkitűzéseik között szerepel, mondta el Kutrovácz István. Ugyanakkor meegpróbálnak egyfajta ernyőszervezetet kiépíteni a Duna magyarországi szakasza mentén működő szervezetek, önkormányzatok között. 
Elvégre a folyam partján a fejlesztés: közös érdek!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!