Felvidéki kirándulás

2017. május 23., 21:50 szerző: Pekarek János
komment
DUNAÚJVÁROS Emlékezetesen jól sikerült kiránduláson voltak a múlt héten az Arany-iskolások a Határtalanul! programban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Felvidék művészeti értékei - ezt a címet viselte az Arany János Általános Iskola negyven hetedikes diákjának és négy pedagógusának tanulmányi kirándulása, amelyet május 15. és 17. között rendeztek a Határtalanul! pályázat támogatásával.

Az első felvidéki napon három híres bányavárost kerestek fel: Selmecbányát, ahol a szabadtéri bányászati múzeumot látogatták meg, majd megnézték a belváros nevezetes épületeit. Ezután Körmöcbánya következett, ahol a középkori városközpontot, valamint a pénzérmék múzeumát tekintették meg. Végül Besztercebánya volt soron, itt a Felvidék legszebb főterével ismerkedtek.

A második nap Ótátrafüreden kezdődött: a századfordulós villák és szállodák között. Nem hagyták ki Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várrom-együttesét, a szepesi várat sem, majd a délután a fehér asszony városában, Lőcsén töltötték, a városházán, a Szent Jakab-templomban.

A kassai székesegyházban, Rákóczi sírjánál Fotó: Amatőr felvétel

A harmadik napon felkeresték Torna község magyar iskoláját, és átadták a dunaújvárosi szülők és az iskola Aranyecset alapítványának segítségével összegyűjtött ajándékaikat a szlovákiai magyar gyerekek nagy örömére. Rögtönzött kiállítást is rendeztek a kiránduló rajztagozatosok alkotásaiból.

Végül Kassára látogattak, ahol a magyar gótikus művészet kiemelkedő alkotását, a Szent Erzsébet-székesegyházat csodálták meg. Megkoszorúzták Rákóczi fejedelem itteni nyughelyét is. A belvárosi sétán fotókat, vázlatokat készítettek a főtér nevezetes épületeiről, valamint Hóhérbástya udvarán álló Rodostói házról. Június 6-án Határtalanul! témanapot rendeznek az Arany iskolában!

 

Pekarek János

2017. május 23., 21:50 szerző: Pekarek János

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...