Dunaújváros

2015.10.13. 14:14

Felvonulás és néptánctalálkozó Dunaújvárosban

Dunaújváros - Szombaton szüreti felvonulásra és néptánctalálkozóra várják a polgárokat.

Szabó Szabolcs

A pentelei szüreti mulatságról szóló, ma ismert első feljegyezés 1870 körül született, így hát elmondható, hogy van mire alapozni azt a hagyományteremtő kezdeményezést, amelynek keretében e hét szombatján immáron másodszor jelentkezik a dunaújvárosi születi felvonulás és a hozzá első ízben kapcsolódó néptánctalálkozó. A programcsomagról kedden délelőtt számoltak be a szervezők.  A szüreti felvonulás szombaton 12 órakor indul a pentelei malomtól és várhatóan 13:30-kor érkezik majd a Városháza térre, ahol a térségi néptáncegyütteseit felvonultató találkozó 14:30-kor kezdődik majd. (7. oldal)

– Pentelén mindig is fontos közösségi eseménynek számított a szüreti felvonulás és az azt követő bál. Egykoron a menet a mai Horgász büfétől indult vidám útjára – idézte fel a helytörténeti elemeket a szervezők részéről Szabó Tamás, a Pentele Sport- Kultúr és Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki megemlítette, céljuk e szép hagyomány újjáélesztése.

A tavalyi sikeres felvonulás után idén ismét majd az óvárosi malomtól indul majd a menet szombaton 12 órakor. Az első zenés-táncos megálló az Béke városrészi hipermarket előtt lesz, várhatóan 12:30-kor.

Innen a felvonulók a Dózsa György út és az Apáczai Csere János út érintésével érkeznek majd a Római városrészbe, a Domanovszky térre. A végállomást pedig a Városháza tér jelenti majd, ahol Cserna Gábor polgármester – aki Dr. Dorkota Lajossal közösen a szüreti felvonulás fővédnöke is – köszönti majd a felvonulókat.

A folytatásban, délután fél háromtól Szüreti Néptánctalálkozó kezdődik majd a Városháza téren a lengyeltóti Ördöngős Táncegyüttes, a Mezőfalvi Néptáncegyüttes, a Baracs Néptáncegyüttes és találkozót szervező Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes részvételével.

A közel kétórás műsor keretében négy táncegyüttes közel nyolcvan táncosa lép majd színpadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!