Dunaújváros

2015.07.28. 17:02

Folyamatosan cserélik a lámpatesteket

Dunaújváros - Az önkormányzat egy uniós pályázat révén nyert 255 millió forintot a városi közvilágítási rendszer korszerűsítésére, ami első ütemben ezernyolcszáz lámpatest cseréjét jelenti, ami egy hónapja kezdődött el.

Gallai Péter

A munkához, illetve a pályázathoz Dunaújváros harmincnyolcmillió forint önrészt biztosított. A kivitelezés, azaz a lámpatestek cseréje június 29-én megkezdődött a 6-os számú főút és a Dózsa György út csomópontjában, majd folytatódott egészen a belvárosig. De végeztek már az Aranyvölgyi úton, a Szórád Márton úton, a Szilágyi Erzsébet úton, a Kandó téren, a Kallós Dezső utcában, a Baracsi és Szabadság úton, vagy az Apáczai, Petőfi és Venyimi úton is. A fizikai kivitelezés az előzetes ütemterv alapján halad, eddig összesen már közel háromszáz armatúrát cseréltek le a szakemberek a település különböző pontjain.

A Kandó Kálmán térnél is felszerelték már az új lámpákat
Fotó: DMJV

Dunaújvárosban a korszerűsítéssel érintett városrészekben jelenleg 4395 darab lámpatest üzemel. A felmérések szerint a meglévő közvilágítás ötven százaléka fénytechnikailag és műszakilag elavult, ezért indokolt a jelenleg korszerűtlen, nátriumos közvilágítási rendszer energiatakarékos, úgynevezett DML indukciós rendszerre való lecserélése. A korszerűsítés után a beépített lámpatestek villamos teljesítménye több mint harmadával lesz kevesebb a fényerősség csökkenése nélkül, ami a város rezsiköltségeiben is jelentkezik majd, hiszen a szolgáltatónak fizetendő rendszerhasználati díjak és a közvilágítás elosztási díjak is jelentős mértékben csökkennek.

Dunaújváros közgyűlése még 2012-ben döntött a pályázaton való indulásról és a szükséges tizenöt százalékos önrész biztosításáról, a szerződést 2014. június 2-án írták alá. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen kiválasztott nyertes kivitelezővel, a Rosettum Kft.-vel az önkormányzat idén április 30-án kötött szerződést.

A munkálatok során napközben kisebb útlezárásokra kell majd számítani a korszerűsítéssel érintett utcákban.

A DML (digitális mágneses indukciós világítás) olyan világítástechnológiai megoldást jelent, amely alacsony energiafelhasználás mellett képes az emberi szem számára egészséges, egyenletes színképet biztosító, a természetes fény fiziológiai hatásait jól reprodukáló fényt előállítani. A környezetbarát, energiatakarékos módszer minden szempontból megfelel a mai kor követelményeinek, mert kiemelkedően alacsony energiafelhasználás, egyedülállóan hosszú élettartam, valamint kiváló, fiziológiailag is tesztelt, villogás- és káprázásmentes fényminőség jellemzi.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!