Dunaújváros

2014.12.15. 15:50

Forgalomlassító akció

Dunaújváros - A hétfői nap nagy részében tiltakoztak a kormány politikája ellen a szakszervezetisek a Vasmű úton.

Pekarek János

Az ország szinte minden nagyobb városában és a fővárosban egyszerre több helyen rendeztek forgalomlassító demonstrációkat az érdekvédelmi szervezetek a Liga Szakszervezetek kezdeményezésére. Dunaújvárosban is hétfőn délelőtt tíz órától délután négy óráig tartott a demonstráció.

A Vasmű úton a József Attila utca és a Kossuth utca közötti szakaszon, a gyár felől a központba tartó oldal jobb szélső sávját zárta le mintegy harminc személyautó.

Rajtuk plakátokkal: "Gyere kohásznak, Viktor! Csak egy napig! És akkor majd nem szavazod meg a 65 éves nyugdíjazást! Nem is sejted, mennyi minden műlik egyetlen sávon! "

A demonstráció oka az volt, hogy nem kezdődtek meg a tárgyalások a Munka törvénykönyve módosításáról. Így nincs előrehaladás a korkedvezményes nyugdíjak eltörlésének ügyében és más követelésekről sem. A korkedvezményes nyugdíjon kívül a már megszűnt korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban sem fogadta el az érdekvédők javaslatait a kormány: ez is oka volt a demonstrációnak. Továbbá: megrekedtek az országos bértárgyalások is, sorolta fel az egyik helyi szervező, Győri Gábor, a Dunaferr Vasas Szakszervezetének alelnöke.

A tiltakozás szervezői a forgalomlassítással kívántak nyomást gyakorolni Magyarország kormányára és felelős politikusaira, annak érdekében, hogy vegyék figyelembe a munkavállalói érdekeket. A kohászokat és hengerészeket emellett különösen érzékenyen érinti a korkedvezményes nyugdíj december 31-i tervezett megszűnése. Sokan évtizedet veszítenek így a nyugdíjaséveikből! Ehhez képest a tüntetésen nem voltak kinn túl sokan. Talán csak az érintett, a demonstrációban felhasznált személyautók gazdái tüntettek személyesen is. Az egyik, a demonstrálókkal rokonszenvező járókelő, Evele Imre, a salakhabosító karbantartó lakatosa neheztelt is emiatt: hiányolta a nagyobb szabású akciót. – Nem egy sávot kellett volna lezárni, hanem az egész várost megbénítani, lezárni! – jelentette ki. Győri válasza az volt: jöhettél volna segíteni te is, meg a kollégáid is...

A jelek szerint azonban a munkástömegek egyelőre másokra hagyják a tiltakozást az őket hátrányosan érintő ügyekben is. Még a fentebb idézett kritikushoz hasonló ember is alig állt meg beszélgetni a demonstrálókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!