Dunaújváros

2014.03.13. 16:45

Forradalmi megemlékezések Dunaújvárosban és környékén

Dunaújvárosban és a környező településeken is forradalmi megemlékezések sokasága várja az ünneplőket.

Szabó Szabolcs

Dunaújváros: A Széchenyi gimnázium pedagógusai és diákjai március 14-én, pénteken 8 óra 20 perckor koszorúznak az intézmény előtt található Széchenyi szobornál.

Március 15-én Dunaújváros Önkormányzata is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A városi rendezvény 10 órakor kezdődik a ´48-as Emlékműnél. A Himnuszt követően a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnek, a Violin Iskola Növendékeinek valamint a Bartók Színház művészeinek (Polgár Lilla, Csadi Zoltán, Gasparik Gábor, Farkas Erik) ünnepi műsorát láthatja a közönség. Ezt követően dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője mond ünnepi beszédet, majd a város vezetői, pártok és társadalmi szervezetek, valamint a városi intézmények vezetői helyezik el emlékező koszorúikat.

Baracs: Baracs Község Képviselő-testülete hívja és várja az ünnepelni vágyókat az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi programokra március 15-én, szombaton, 1115-ös sírjánál, a templomosi temetőben. Ugyanezen a napon 1700 Általános Iskola 5. osztályosainak ünnepi műsora lesz a Faluházban, majd koszorúzás és közös főhajtás az emlékműnél. -kor koszorúzás és megemlékezés lesz Kornis Károly huszár főhadnagy

Rácalmás: Március 14-én, pénteken 17 órakor a Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a diákok műsorát követően ünnepi beszédet mond dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, majd az ünneplők közösen átvonulnak a Petőfi Parkba, ahol koszorúzással zárul a megemlékezés.

Kulcs: Március 14-én 16 órakor a Faluházban kezdődik az ünnepség. A Fekete István Általános Iskola diákjainak műsora után a Faluház előtti parkban megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, ezt követően pedig kiállítás nyílik Tavaszébredés címmel az iskolások munkáiból.

Mezőfalva: Március 14-én 17 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés a Kiss Kálmán Művelődési Házban. A megelékezés után fáklyás felvonulás indul a Petőfi-falig, ahol a résztvevők az emlékezés koszorúit helyezik majd el.

Nagyvenyim: Március 14-én délután fél négytől az iskola tornatermében ünnepi beszédet mond: Szabóné Lőrincz Ilona, Nagyvenyim polgármestere, a műsorban fellépnek a nagyvenyimi Kossuth Lajos iskola diákjai.

Kisapostag: Március 14-én, 17 órakor a Petőfi szobornál kezdődik az ünnepség. A megemlékezés és a koszorúzás után fáklyás felvonulás indul a polgármesteri hivatalhoz.

Apostag: Az 1848-49-es szabadságharc ünnepi megemlékezésére március 15-én, szombaton kerül sor az apostagi művelődési házban. A 10 órakor kezdődő rendezvényen, ünnepi beszédet mond Zakar Zoltán polgármester, majd a helyi diákok teszik színesebbé az ünneplést.

Szalkszentmárton: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett ünnepi műsor március 15-én, szombaton 10 órakor kezdődik a Művelődési Házban, az általános iskola diákjainak fellépésével. Ezt követi Káposztás Tibor polgármester köszöntője, majd ünnepi beszédet mond dr. Raffay Ernő történész, egyetemi docens. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárul a Petőfi szobornál.

Dunavecse: Március Idusa rendezvénysorozat március 14-én, pénteken 17 órakor kezdődik a Duna-parti városban, Ágh Gyula Mihály dunavecsei születésű festő kiállításával. Az ünnepi műsor 18 órakor a Vikár Béla Művelődési Házban lesz, Dunavecse városáért emlékérem és emléklap átadásával, majd a helyi óvodások és általános iskolások műsora következik. Végül az érdeklődők a dunavecsei színjátszok előadásában megtekinthetik Rejtő Jenő: Szabad a vásár című bohózatát. Másnap ,március 15-én, 11 órakor kerül sor a városi ünnepségre a Hősök terén, ahol Vörös Sándor dunavecsei polgármester mond ünnepi beszédet. Este 19 órától pedig jótékonysági bált rendeznek a szakrendelő és a bölcsőde javára. Vasárnap pedig 15 órai kezdettel Családiasan Petőfivel címmel szavalóversenyt szerveznek a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!