Dunaújváros

2014.01.13. 17:45

Gyarapodó virtuális múzeum

Dunaújváros – Kisebb ünnepet ülhetett a közelmúltban a városi könyvtár virtuális múzeuma. Ezres tételben.

Szabó Szabolcs

A József Attila Könyvtár 2012 októberében indította útjára helyismereti kezdeményezését, a Virtuális Múzeumot.

– A „múzeum” célja, hogy összegyűjtsük és bemutassuk a könyvtár honlapján a magánszemélyek, intézmények életéhez köthető tárgyakat. A tárgyakról fénykép készül, amelyek megtekinthetők a Képtárban, a tárgyakat ezek után visszakapják a gyűjtők. A felajánlott tárgyakat lefényképezzük a könyvtárban vagy akár emailben is el lehet küldeni a fotókat – olvasható a városi bibliotéka honlapján, ahol köszönetet mondanak az eddig gyűjtőknek is: – Köszönjük a város lakóinak az értékes segítséget, külön köszönet Békési György és Molnár Ferenc gyűjtőknek.

Továbbra is várjuk a felajánlásokat, hogy minél több tárgyat tudjunk bemutatni, amelyek városunk múltjához, életünkhöz köthetők! Bármelyik évhez kapcsolódó tárgy fontos lehet, hiszen ami ma a jelenünk, az holnap már a múltunk. A képek aláírásában minden esetben szerepel a tárgy elnevezése és kérésre a tulajdonos nevét is feltün-tetjük.A könyvtár munkatársai a virtuális múzeum anyagát rendszerezték és csoportosították, így a látogatók csak néhány kattintásra vannak egy mozaikokból épülő várostörténettől.– Minden érdekes lehet.

Egy-egy régi mozijegy, emléktárgy, vagy például olyan hétköznapinak számító termékek eszközök, mint egy régi gyufásdoboz. Mikor a virtuális múzeumról beszélünk, gyakran a városépítés éveire gondolunk, pedig már az is történelem, hogy mi történt a városban az ezredfordulón. A virtuális múzeum egyaránt építkezik intézményi és magánjellegű tárgyi emlékekből. Arra bíztatjuk a Dunaújvárosi Hírlap olvasóit is, hogy csatlakozzanak a könyvtár virtuális múzeumának építéséhez – fogalmazott lapunk megkeresésére Katona Zsuzsa, a városi könyvtár igazgatója.

Nyitás a Béke Étteremben. Egy csemege a Hírlap archívumából. (Fotó: DH-Archív)

Január első napjaiban egy kisebb ünnepet is ülhettek a múzeum alapítói és gondozói, hiszen a tárlat anyaga immáron meghaladja az ezres darabszámot. Az folyamatosan gyarapodó gyűjteményhez – mint már említettük – bárki csatlakozhat. A böngésző pedig mindenki számára érdekes lehet, aki kutatni kíván településünk múltjában és közelmúltjában. A kollektív emlékezet gyarapításához természetesen lapunk is csatlakozott.

Katona Zsuzsa, a József Attila Könyvtár igazgatója( Fotó: DH-Archív)

A Hírlap és a József Attila Könyvtár még tavaly ősszel vállalt közös kötelezettséget arra, hogy a Dunaújvárosi Hírlap és jogelődeinek tekintélyes, és minden bizonnyal kincstárinak tekinthető archívumának egy jelentős részét a könyvtárra bízza. Jelentjük: ez megtörtént. Ha minden igaz, a közeljövőben egy külön fejezetben láthatóak lesznek a Hírlap remek fotói. A múltunkról. Sőt, a további vállalásra is készülünk. A már citált szerződés értelmében a könyvtár munkatársai dolgozzák majd fel az eddigi képes archívum jelentős szeletét. Soha nem látott képek lesznek majd nyilvánosak a városról és annak történetéről. Minderről természetesen tájékoztatjuk majd olvasóinkat. Addig is ajánljuk a könyvtár virtuális múzeumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!