Dunaújváros

2016.10.05. 20:15

Gyűjtést rendeznek a Szent Pantaleon szobor felállítására

Dunaújváros - A múlt hónap közepén mutatták be ünnepélyes keretek között Szent Pantaleon szobortervét.

Szabó Szabolcs

Az előzmények: A Szent Pantaleont megformázó 160 centiméteres, egyelőre még csak gipszből elkészült szobor mintájának leleplezésére rendezett ünnepségen, szeptember 13-án dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója elmondta, a szoborállítás ötletével az alkotó másfél évvel ezelőtt kereste meg az intézményt.

- Örömmel fogadtuk be és támogattuk a kezdeményezést, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy méltó emléket állítsunk a kórház névadójának - tette hozzá.

Az alkotás eredetéről... Képünkön Rohonczi István, Keszi Tamás, Kovács István Fotó: Ady Géza

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere kifejtette, e szoborállítás olyan ügy, amely egy egész közösség számára hordoz üzenetet, így a város önkormányzata kétmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

További szükséges források felkutatásáról és megszerzéséről beszélt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett arra is, hogy a jelenleg több 140 ezer embert ellátó egészségügyi intézmény éppen negyedszázada vette fel a szent gyógyító nevét, így a jeles évforduló is alkalmat kínál arra, hogy egy remek alkotással emlékezzük a névadó munkásságára. Ezt történt eddig. Az alkotás kezdeményezői azóta is dolgoznak.

A gipszminta már készen - jöhet a kivitelezés

- Mint már korábban elhangzott, az önkormányzat remélhetően kétmillió forinttal támogatja majd a szobor és a hozzá kapcsolódó szökőkút, csobogó felállítását. A teljes összeg mintegy 8-10 millió forintba kerül, így a következő hónapokban arra törekszünk, hogy a szükséges forrásokat előteremtsük. Első lépésben szeretnénk ha Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány egy külön számlaszámot nyitna a felajánlásoknak, emellett természetesen szeretnénk megnyerni a térségben működő cégeket és vállalkozásokat, hiszen ne felejtsük el, hogy a Szent Pantaleon Kórház közel 140 ezer ember betegellátásáért felelős. Örömteli, hogy már a kezdeti szakaszban is sokan a kezdeményezés mellé álltak - felelte megkeresésünkre a szobor alkotója Rohonczi ROHO István képzőművész, aki elárulta, hogy a jövőben szeretnének felállítani egy csapatot, amely a készülő Szent Pantaleon szobor ügyét képviseli majd. A szervezők remélik, a szoboravatást már a jövő év elején megtarthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!