Dunaújváros

2014.07.07. 19:35

Hagyományőrzés tánclépésben az Intercisa Múzeumban

Dunaújváros - Immáron tizenegyedik alkalommal hívta táncba a gyerekeket a Sudridom Hagyományőrző Egyesület.

Szabó Szabolcs

A tíz évvel ezelőtti induláskor kettős cél vezérelt minket. Egyrészt, szerettünk volna egy olyan minőségi, jó hangulatú tábort a gyermekeknek és szüleiknek, ahol a Mezőföld néprajzi és kézműves hagyományaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Másrészt, be akartuk bizonyítani, hogy őseink régi népi játékai, fogócskái, körtáncai izgalmas és érdekes szórakozást nyújtanak a jelen fiatalságának is szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt e szavakkal mutatta be a Sudridom Hagyományőrző Egyesület táborát és annak küldetését lapunknak Szárszó Lajos és Molnárné Miklán Jolán.

Perdülj, fordulj! Jó kedv, móka, kacagás

A Sudridom tábor akkor ünnepelte fennállásnak tizedik évfordulóját. Hétfőn pedig arra voltunk kíváncsiak, milyen a hangulat a tizenegyes sorszámot viselő táborban. A foglalkozásokat ezúttal is az Intercisa Múzeum fogadta be.

- Ez a tizenegyedik táborunk és bár pontos számvetést eddig nem végeztünk, de már jóval több, mint hatszáz gyermek fordult meg nálunk. Sokan visszatérő vendégek a Sudridom hagyományőrző táborban és mindez talán azt is bizonyítja, hogy a fiatalokban is fel lehet kelteni az érdeklődést a néptánccal és néprajzzal kapcsolatos foglalkozások iránt. Korábban is mindig elmondtuk, hogy a számítógéppel és a televízióval versenyzünk. A nyári szünetben szeretnénk felállítani a fiatalokat a gép mellől, mert itt helyben is vannak olyan értékek, amelyeket érdemes továbbadni. A tábori menetrend a következő. A délelőtti órákban sokan táncolunk, játszunk, délután pedig már jöhetnek a már említett kézműves feladványok. Hétfől hétre azt tapasztaljuk, hogy a srácok szeretnek közösségben játszani és alkotni és nagyon készülnek a tábort záró bemutatókra is. Az Intercisa Múzeum minderre remek hely, hiszen a foglalkozások alatt a település múltjával is megismerkedhetnek a résztvevők - fogalmazott lapunknak a táborvezető Molnárné Miklán Jolán, akinek munkáját idén is számos fiatal segíti.

Kendő nélkül nem megy indul a Sudridom

A szakirodalom szerint a Sudridom elnevezés egy perkátai táncot takar, ám mint megtudtuk, valójában egy perkátai kendős táncról van szó.

Mindebben alapos jártasságot szereztek a Sudridom tábor résztvevői, hiszen kedvünkért be is mutatták, miként is járják e táncot. A fiatalok láthatóan élveztek a közös táncmulatságot, csak azok lehettek pár pillanat erejéig bánatosak, akinek a tánc végén már nem jutott kendő. A tábor résztvevői péntek délutánig ropják a múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!