Dunaújváros

2013.02.08. 19:46

Halászok, horgászok együtt

Óriási idegenforgalmi és szabadidős lehetőségeket jelent a Duna hazai, középső szakasza, mondja a helyi horgászegyesület elnöke.

Gyönyörű, napsütéses idő csábított le minket a Duna-partra s ha már ott jártunk, nem álltuk meg, hogy meg ne kérdezzük Somfai Rezsőt, a Dunaferr Horgászegyesület (a város legnagyobb civil szervezetének) elnökét, milyen tervekkel vágnak neki az idei tavasznak? Somfai úr (sporttársaknak: Rudi) kifejtette: 2015-ben lejárnak a most hatályos vízjogi engedélyek, s nyílt kérdés, hogy kik és hogyan lesznek a vizek kezelői? Ma a Nagytéténytől Baracsig terjedő Duna-szakasz kezelője az Ercsi Hal Kft. E cég osztja a horgászati, halászati engedélyeket.

 

Somfai Rezső a vízjogi engedélyek 2015-ös lejáratára figyelmeztet (Fotó: Vohlmann György)

Az elnök szerint kulcskérdés, hogy bevezetik-e Magyarország élővizein az iparszerű halászati jogot, vagy a horgászok és halászok együtt próbálják kezelni a vizeket? Már megalakult az Adony-Kulcs-Rácalmás-Dunaújváros horgászegyesületei által alapított Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetsége, idegenforgalmi célokkal is. A szaknyelven északi öbölnek nevezett (polgári személyek által pontatlanul csak szabadstrandnak nevezett) vízfelület is a horgászegyesület szerint nagymértékben és közösen hasznosítható Duna-part. Somfai Rezső egyesületi elnök szerint halászoknak, horgászoknak, polgároknak együtt kell hasznosítaniuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!