Dunaújváros

2013.10.07. 16:40

Hamisítatlan koreai hangulat

Rácalmás - Korea tradicionális táncaival és harcművészetével ismerkedhettek a diákok múlt csütörtökön. Különleges napok voltak...

Körmendi Erzsébet

A Koreai Kulturális Központ jóvoltából professzionális táncosok műsorát láthatták a rácalmási diákok a művelődési házban. A gyerek lélekzet visszafojtva, áhitattal figyelték a népviseletbe öltözött gyönyörű hölgyek műsorát, hogy két szám között a légy zümmögését is meg lehetett volna hallani a teremben. Láthatták a gyerekek a kardtáncot, amit régen csak a király előtt adhatták elő a nők, a parasztok táncát, hagyományos táncokat, valamint az új táncokat, amit magyarra átültetve, táncszínházi produkciónak nevezhetnénk.

Kim Byung Wook, a Koreiai Kulturális Központ igazgatóhelyettese kísérte e a hölgyeket Rácalmásra. A bemutató után elmondta lapunk kérdésére válaszolva:

- A hölgyek professzionális táncosok Koreában, művészeti iskolában végeztek, az egyetem óta ismerik egymást, és együtt lépnek fel. Három hónapot töltenek most Magyarországon, fellépnek például az Uránia Filmhetek megnyitóján, és örömmel jöttek Rácalmásra. Korea minden országba küld fiatal művészeket, hogy bemutassák a kultúránkat, a zenénket. Magyarországra boldogan jönnek, mert az magyarok nyitottak a hagyományainkra, sőt, akadnak rajongói is a tradicionális táncainknak.

A négy csodálatos hölgy, Sang Evn Han, CTA Mee Jung, Mi Jung Lee és Soo Ga Choi lenyűgözte táncával a közönséget.
(Fotó: Ónodi Zoltán)

A teakwondo életforma a távol-keleti országban: a fiúk kisgyermek koruktól tanulják, férfiként pedig a hadseregben tökéletesre fejlesztik a tudást. Rácalmáson a kulturális központ által támogatott hódmezővásárhelyi teadwondó csoport mutatkozott be, amelynek tagjai között többszörös Európa és világbajnokok is vannak. A töréstechnikai bemutatójuk ámulatba ejtette a közönséget.

- A gyerekeknek már nálunk is meg kell ismerkedniük alsó tagozatban a küzdősportokkal, ami szerepel a pedagógiai programunkban - mondja a nap fő szervezője, a Jankovich Miklós Általános Iskola tanára, Füléné Perusza Katalin. Tőle tudjuk, hogy az egész hét fantasztikus volt a rácalmási iskolásoknak. Hétfőn, a népmese napján ugyanis csodát varázsoltak a gyerekeknek. Kedden a Zene Világnapját ünnepeltük az Idősek Világnapjával közösen, Tóth Izabella, harmadikos tanuló szavalt, és virágot is adtak a nyugdíjasoknak.

 

A hódmezővásárhelyi teakwondó csoport tagjainak töréstechnikai bemutatója közben sikítottak a gyerekek a rácalmási művelődési házban


- A gumigyár miatt az ember elég gyakran találkozik az utcán koreaiakkal. Állandóan mosolyognak, mindig kedvesen közelednek hozzánk, udvariasan köszönnek. Gondoltam, ismerjük meg a kultúrájukat, mert a hagyományaikból sok mindenre magyarázatot kaphatunk a viselkedésüket illetően. A gyerekeknek pedig hasznos, ha megismerkednek más nemzetek tradícióival - hangsúlyozta Füléné Perusza Katalin, aki örömmel szemlélte a lelkes diákközönséget.


Két pályázatot is kiírt az iskola

Koreához kapcsolódóan két pályázatot is kiírt a Jankovich iskola idén nyáron. Egyrészt képzőművészeti műveket várnak, másrészt ötleteket arra vonatkozóan, hogy az elhasznált, kimustrált gumiabroncsból milyen használati tárgyakat lehetne készíteni. Az alkotásokat jövő tavaszig várja az intézmény.



A diabétesz világjárvány Balatonalmádi (vd) – A Vissza a Gyökerekhez Alapítvány Ugye ön is szeretné kicselezni a diabéteszt? címmel szervez előadást október 9-én, szerdán 17:30 órakor a családsegítő központban (Baross G. u. 32.) A rendezvényen felhívják a figyelmet arra, hogy a 2-es típusú diabétesz, amit elsősorban a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód idéz elő, világjárvány. Előadó: Poór Balázs, életmód-rehabilitációs szakértő, a Cholnoky Ferenc Kórház Belgyógyászat, Diabetológia, Anyagcsere Centrumának munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!