Dunaújváros

2014.09.17. 16:05

Heteken belül betegeket fogad a Szent Pantaleon Kórház új szárnya

Dunaújváros – Az intenzív osztály és egyes szakrendelések még e hónapban átköltöznek az új kórházi szárnyba.

Szabó Szabolcs

Heteken belül betegeket fogadhat a közel négymilliárd forint összköltségű beruházásból megépült új kórházi szárny, azaz a Szent Pantaleon Kórház technológiai tömbje. Minderről dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója beszélt szerdán délelőtt a városban dolgozó háziorvosok számára rendezett tájékoztatón. Mészáros kiemelte, egy kórház életében 30-40 évente van lehetőség ilyen nagyságrendű bővítésre-fejlesztésre. A beruházásnak köszönhetően közel 140 ezer polgár gyógyulási esélyei javulhatnak.

Dr. Schrobár Hajnalka főorvos és dr. Juhászné Bordács Veronika vezetőápoló az új röntgengép mellett.

A háziorvosok és az intézményvezető orvosai szerdán szakmai bejárás keretében tekinthették meg a legmodernebb orvostechnikai műszerekkel felszerelt technikai tömb osztályait. Első ütemben, még ebben a hónapban az intenzív osztály, a röntgen, a trauma szakrendelés és a sürgősségi költözik át az új épületrészbe. Az intenzív osztály, a röntgen és egyes szakrendelések után a műtök és a sterilizáló költözik át az új helyére. A tervek szerint a jövő év elején itt kap majd helyet a részben magánszemélyek és cégek adományából megvásárolandó új CT készülék is.

Dr. Máté Ágnes orvosigazgató az új műtök egyikében. Fotó: A. G.

Heteken belül minden orvostechnikai berendezés a helyére kerül, jelenleg zajlik a próbaüzem, folyamatosan érkeznek a szükséges hatósági engedélyek. Dr. Mészáros Lajos a bejáráson elmondta, közel egymilliárd forint értékben érkeztek új gépek, műszerek, az új berendezések között van digitális röntgen és átvilágító, mammográf és ultrahang-készülék is.

Hogy mit vár a kórház vezetése az új technikai tömbtől? Erre is választ kaptunk szerdán: A műtői tevékenységek központosításának számos szakmai és gazdasági előnye van, a közös háttér infrastruktúra használata a fenntartási költségeket csökkenti, ugyanakkor növeli a betegbiztonságot is. A korszerűbb eszközökkel pedig lehetővé válik a pontosabb és gyorsabb diagnosztika is.

Lapunk arról is érdeklődött,  miért csúszott hónapokat az új szárny berendezése?

– Volt, hogy beadtunk egy papírt, majd hónapok múlva érkezett meg a válasz – érzékeltette a meglehetősen időigényes hatósági engedélyeztetési eljárás menetét a főigazgató, aki hozzátette, gyakorlatilag minden új berendezés és gép közbeszerzés köteles volt. A közbeszerzésen vesztes cégek pedig sok esetben megtámadták a döntést, mindez további fennakadást eredményezett.

Az új szárny plusz terheket is ró az intézményre. A tervek szerint a kórház hamarosan kivonul a rendelőintézetből, a Kulcsra kihelyezett részleget is visszahoznák a kórházba, mindez hosszútávon jelentős megtakarítás jelenthet. Emellett az intézmény továbbra is számít plusz forrásra a minisztériumtól. Egyrészt az ellátási terület bővüléséből adódó plusz feladatok, másrészt az új szárny üzemeltetése és fenntartása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!