Dunaújváros

2014.03.12. 20:35

Horgászok, de pácon kívül

Dunaújváros - Közgyűlést rendeztek a helyi horgászok szerdán de nem csak arról, hogy milyen a fogás mostanában...

Pekarek János

Évi rendes közgyűlésüket rendezték meg a Dunaferr Horgászegyesület tagjai szerdán délután a Duna-parti horgásztanyán.

Sokak távollétében. Felolvasták azok nevét, akik az elmúlt évben örökre letették a horgászbotot: tizennégyen voltak! S a meghívottak közül is sokan távolmaradtak a város legnagyobb civil szervezetének összejöveteléről. Különösen fájlalták, hogy a városvezetés és a vasmű menedzsmentje sem képviseltette magát.

Somfai Rezső, az egyesület elnöke beszámolójában elmondta, hogy 2012-ben 1452, tavaly pedig 1347 tagjuk volt.

- Ez különösen nagy taglétszámcsökkenés! - fogalmazott az elnök. Az okok között felsorolta a gazdasági válság máig tartó hatásait: sokaknak nem futja tagdíjra, horgászjegyre. A bérhorgász-tavak is sok horgászt elcsábítanak. Somfai hozzátette: az egyesület sem tavaly, sem az idén nem emelte díjait.

Megemlítette, hogy jelentősen átalakult az egyesület szervezete. 2012. szeptember 28-án választottak új vezetést, amely új alapszabályt dolgozott ki, sok más belső dokumentum mellett. A bíróság 2013. december 13-án hagyta jóvá az alapszabályt. Megszüntették a választmányt és a küldötti megbízatásokat: bármely tag minden ülésre elmehet.

Kiléptek a Fejér Megyei Horgászegyesületek Szövetségéből, mivel nem kaptak tőlük kellő támogatást nagy céljuk, a 2015. vízkezelői pályázat előkészítéséhez. Viszont, hogy jó hátterük legyen, ehhez, beléptek a Középdunamenti Horgászegyesületek Szövetségébe amely egyesült a velenceiekkel, s így alakították meg a Velencei-tavi és Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségét. Dualszky Kovács István és Siklósi Béla, a két szervezet elnöke részt vett az összejövetelen.

Somfai megjegyezte: új halászati őrt alkalmaztak, és tizenegy társadalmi halőr vigyáz a halakra. Átalakították a kikötői rendet, új horgászrendet írtak, megszüntették az etetőhajós horgászatot (volt, aki az így fogott, rekordméretű anyapontokat tízezerekért adta el bértavaknak), új tanyarendet is alkottak. Együttműködési szerződést kötöttek két városi középiskolával, a vasmű ifjúsági szervezetével, megállapodtak a helyi vízitársulattal is a felső öböl zsiliprendszerének kezeléséről. Megegyeztek a Dunaferr-rel arról, hogy a két vízmű előtt horgászhatnak a parton: horgászjeggyel bejelentkezve. Nagysikerű horgászversenyt is rendeztek tavaly május elsején az öbölben.

Hatszor telepítettek tavaly halat, több mint ötezer kilónyit. (Ma is terveznek egy telepítést.)

S még sok tervük van, amit (összetartásukat ismerve) hamarosan meg is valósíthatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!