Dunaújváros

2016.05.06. 15:45

Húszéves a HÍD egyesület

Dunaújváros - A Városháza dísztermében rendezték a HÍD egyesület jubileumi közgyűlését: a szervezet húsz éve alakult.

Pekarek János

Rauf Pál, a HÍD egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy az elmúlt húsz évben nagyon sok minden megváltozott a térségben - de ma is ugyanolyan szükség van az együttműködésre, mint húsz évvel ezelőtt. Mint mondta, fontos eredményeket értek, értünk el, megépült a Pentele híd, az M6 autópálya, letelepült a Hankook, a Hamburger Hungária, egyetem lett a helyi főiskolából. Az ehhez szükséges párbeszéd kultúrájának kialakulásához a HÍD egyesületnek is volt köze.

Fotó: Ady Géza

Dr. Dorkota Lajos, korábbi országgyűlési és helyi közgyűlési képviselő, a Magyar Energia és Közműszabályozási Hivatal elnöke felszólalásában az általa emberöltőnyinek nevezett két évtizedre visszatekintve azt mondta: kezdetben azt hitte, hogy a HÍD egyesület megint valamilyen trükk - aztán pozitívan csalódott várakozásaiban. Az egyesület ellátta feladatát, amire létrejött, mondotta, hozzátéve: és még további feladatok állnak előtte. E feladatok között említette a Dunaújvárosi Egyetem megerősítését, az M8 autópálya megépítésének elősegítését Kecskemét és Székesfehérvár irányába, valamint a Dunaferr helyzetének stabilizálását - amit nehezít, hogy a cég orosz többségi tulajdonban van, s Oroszországot embargó sújtja. Mindemellett nem csak a jövő építésének érdekében kell lendületet adni az egyesületnek, mondta, hanem a múlt értékeinek megőrzéséért is. Itt említette Visy Zsolt régészprofesszor legújabb, intercisai ásatásait, amire minden jel szerint komoly összeget sikerül biztosítani.

Almási Zsolt, a város rendszerváltás utáni első polgármestere felidézte az 1990-es évek elejét, amikor a nagyüzemek piaci gondokkal küzdöttek, hiányzott a tőke, és Székesfehérvár, Győr példája nyomán az infrastruktúra fejlesztése kínált kiutat a helyzetből.

Dr. Kálmán András, aki a sajnálatosan korán elhunyt dr. Kovács Pál után 1999-től irányította a várost, felolvasta azt a levelét, amelyet 2002-ben írt Medgyesy Péter akkori miniszterelnöknek, miután tudomására jutott, hogy a kormány a Dunaferr magánosítását tervezi. A levélben óvta a kormányfőt a privatizációval járó gazdasági, társadalmi veszélyektől, felemlítve Ózd példáját.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere a város hídszerepének jelentőségéről beszélt. Mint említette, a kormány Modern Városok Programjának következő állomása a mi városunk lesz, Orbán Viktor kormányfő öt nagy csomaggal érkezik. Ezek a sport, a kultúra, a rekreáció, illetve a közszolgáltatások, a közlekedés, a gazdaság, valamint a hulladékgazdálkodás fejlesztését jelentik.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, a HÍD korábbi társelnöke hangsúlyozta: az egyik legfontosabb cél az M8 sztráda kiépítése!

Dr. András István, az egyetem rektora előadásában bemutatta az intézmény fejlődését, szerteágazó nemzetközi kapcsolatait.

Kitüntetéseket is átadtak. Oklevéllel ismerték el Cserni Béla, Horváth Erzsébet, Izsák Máté, Pintér Attila, Poszpisil László, Varga István és Fábos Zsolt munkáját.

Emlékplakettel tüntették ki dr. Galambos Dénest, Stermecki Andrást, Mészáros Gézát, Rohonczi Sándort, Grabarits Gábort. Külön elismerést kapott Rauf Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!