Dunaújváros

2013.12.06. 16:30

Igazán szép fenyőt kapott ajándékba Dunaújváros idén

Dunaújváros - Egy (új) városi polgár igazán nagyvonalú ajándékának örülhetünk az idei karácsony alkalmával.

Pekarek János

Mire e sorokat olvassák, már áll a város karácsonyfája a Dózsa mozi előtti téren. A mintegy tízméteres, igen szép fenyőnek ráadásul története is van – mégpedig olyan története, ami külön szép.

Ez a terebélyes fa ugyanis korábban a Barátság út egyik sorházának kertjét díszítette. S valóban díszére vált a portának a legalább húszéves fa – bár már kezdett gondot okozni. Annyira kitöltötte ugyanis a neki szánt teret, hogy már a ház tetejét, oldalát feszegette nagyobb szélrohamok idején. Ezért aztán a gazda, (a történeti hűség kedvéért, no meg a város köszönete jeléül (írjuk ide a nevét: Köteles Csabának hívják) fájó szívvel, de úgy döntött, meg kell szabadulnia a túlméretes fenyőtől.

Köteles Csaba ajándékozta a városnak az idei karácsonyfát: a gyönyörű fenyő ugyanis már nem fért el Barátság úti kertjében, kidobni, felfűrészelni viszont sajnálta volna. A fa kivágásában, elszállításában és Dózsa téri felállításában ismét a tűzoltók segédkeztek Orosz Csaba parancsnok irányításával. Fotó: Ady Géza

Döntését kissé megkönnyítette, hogy a fát nem ő ültette. Egy éve vette ugyanis a házat, egyenesen a Nyírségből költözött ide, a munkalehetőség kedvéért. Nem is tudtunk vele beszélni a fa kivétele alkalmából, mivel éppen műszakban volt.

No, gondolta, ha már befogadta őt ez a város, akkor hálája jeléül odaajándékozza ezt a fenyőt: legyen ez a város karácsonyfája.

Már „csak" a tűzoltók önzetlenségére volt szükség, akik Orosz Csaba parancsnok irányításával és egy bérelt daru segítségével kivágták e nevezetes fenyőt, teherautón átszállították a Dózsa mozi előtti térre, s ott a már előre elhelyezett óriási tartóba állították. Igen sok munkával, jegyezzük meg, mivel a fa jóval vaskosabb volt a tartónál.

Így tehát egy városi polgár ajándékának örülhetünk idén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!