Dunaújváros

2014.07.11. 18:15

Ismét köztulajdonban a hulladékkezelés és szállítás

Dunaújváros - A DVG Zrt.-n keresztül újra az önkormányzat 100 százalékos tulajdonába kerül a hulladékkezeléssel és szállítással foglalkozó Dunanett Kft.

Szabó Szabolcs

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés nem nyilvános szakaszában, zárt ülésen döntöttek arról a városatyák, hogy jóváhagyják a DVG Zrt. vételi ajánlatot tegyen a Dunanett Kft. kisebbségi üzletrészére, amelynek a jelenlegi tulajdonosa a Pomázi Csaba és Neszmélyi Gyögy érdekeltségébe tartozó Energott Kft.

Az önkormányzat lapunknak elküldött tájékoztatója szerint a közgyűlés úgy döntött, hogy a 115 millió forint kölcsönt nyújt a DVG Zrt.-nek, hogy megvásárolja az Energott Kft. Dunanett Kft-ben lévő 49,87 százalékos üzletrészét, ezen felül 8 millió forint keretösszeget biztosít az átutalás és egyéb költségek fedezésére. A kivásárlással a Dunanett ismét 100 százalékos önkormányzati tulajdonba került.

A kivásárlással a Dunanett ismét 100 százalékos önkormányzati tulajdonba került, így a megváltozott jogszabályi feltételeknek megfelelően továbbra is zökkenőmentesen tudja ellátni közszolgáltatási feladatai áll a zárt ülésről kapott összefoglalóban.

A Dunanett tulajdonosi szerkezetének átalakítását főként a törvényi kötelezők indokolták. Mint lapunkban már olvashattak róla, 2012-ben hozta meg az országgyűlés a hulladékról szóló törvényt, amelynek értelmében 2014 július elsejétől csak az a nonprofit társaság végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amely erre vonatkozó közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiállított minősítő okirattal rendelkezik.

A cég végül minden szükséges engedélyt megkapott, július 1-től Dunanett Nonprofit Kft. néven működik.

A DH-nak nyilatkozó ágazati szakemberek szerint a DVG Zrt. jó áron, viszonylag olcsón szerezte meg az Energott Kft. üzletrészét. Az eladást indokolhatta, hogy a nonprofit formában működő cégeknél osztalék felvételére nincs lehetőség. Szintén ágazati vélemény, hogy ha a Dunanett-nek nem sikerült volna megszereznie a szükséges engedélyeket, a térségből több szolgáltató is örömmel betöltötte volna a keletkezett piaci űrt. Vélhetően az adott vállalkozás saját gépparkjával és dolgozóival, így veszélybe került volna annak a közel százhúsz embernek a munkahelye, aki jelenleg a helyi központtal működő szemétszállítási cégnél dolgozik.

A Dunanett Kft. 1997. január 1-től működik gazdaságilag önálló vállalkozásként. Alapítója még 100 százalékban a helyi önkormányzatának kizárólagos tulajdonában lévő DVG Zrt. volt.

Tizennégy éve, 2000 július 1-én a Becker-Pannónia (2005-től Bio-Pannónia, többségi tulajdonosa az Energott Kft.) 49,6 százalékos üzletrészt szerzett a Dunanett Kft-ben.

A cégből most kiszálló Energott Kft-t Pomázi Csaba 1997 februárjában alapította, amelyben 2006 óta tulajdonostársa Neszmélyi György, a Közgép-Energia Kft. jelenlegi ügyvezetője. A 2012-ben 8,8 milliárd forint árbevételt és 543 millió forintos adózott eredményt produkáló Energott cégbirodalma kiterjedt, az atlatszo.blog.hu összesítése szerint mintegy 25 cégben tulajdonos vagy résztulajdonos

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!