Dunaújváros

2014.07.15. 15:35

Javában zajlik a 62. számú főút felújítása

Dunaújváros - Keddi tájékozódásunk alkalmával úgy tűnt: megéri a várakozást és a kényelmetlenségeket az útépítés!

Pekarek János

Elégedetten nyugtáztuk, hogy jó helyre kerül 7,09 milliárd forint: a 62-es út korszerűsítésére... Teljes erővel zajlik az útépítés a 62.számú főúton, tapasztaltuk kedden kora délutáni szemrevételezésünk idején. Szerencsére nem voltak tűrhetetlen méretű forgalmi dugók, mivel eleve kevés autó választja ezt az útirányt. Ám természetesen számolni kell félpályás útlezárásokkal, váltakozó irányú forgalomelterelésekkel és hosszú szakaszokon át tartó sebességkorlátozásokkal: úgy gondoljuk, ez ekkora méretű beruházásnál magától értetődő.Nem is láttunk türelmetlenkedőket – vagy, ha mégis voltak, akkor jól leplezték indulataikat. Nem egyszerű felújításról, hanem jelentős átépítésről van szó: 11,5 tonnás maximális tengelyterhelésű lesz az út, és emellett 12 méter széles.

Valóságos tényfeltáró riportra vállalkoztunk kedden kora délután a 62. számú főúton, annak is a Dunaújváros-Perkáta közötti szakaszán.

Az ott már a tavasz óta folyó építkezési munkálatokat akartuk szemügyre venni. Azért nem tovább, mondjuk: Székesfehérvárig, mivel (napilap lévén) eleve időhiányban szenvedünk. S úgy gondoltuk, amit e viszonylag rövid szakaszon látunk, az jellemző lehet a megyeszékhelyig terjedő építkezések egészére is.

Tapasztalataink pozitívak!

Több szempontból is.

Először azért, mert az autósok, számos forrásból, így lapunkból is értesülve az útépítéssel szükségszerűen együttjáró sávlezárásokról és váltakozó irányú forgalomról, eleve nagyon kevesen választják a Fehérvárra menő útvonalként a 62-est.

Ez üdítően rövid várakozási időket jelent az építkezési szakaszokon, akár jelzőőrök, akár ideiglenesen felállított jelzőlámpák irányítják a forgalmat. Dunaújváros és Perkáta között négy helyen találkoztunk ilyen lezárással, amelyek tehát kevés autóból álló konvojokat érintettek ezen a szakaszon.

Ezen túl: nem egyszerűen sávlezárásokból és forgalomkorlátozásokból áll a dolog!

A friss útburkolatot hűtő (előkészítő?) locsolókocsi kevéssel Perkáta előtt a 62. számú főúton, miközben mellette halad a forgalom

Az útépítők, tapasztaltuk kedden kora délután, valóban dolgoznak, dacára az agyforraló hőségnek (amelyet időnként zápor és fülledtség szakít meg, cseppet sem könnyítve meg helyzetüket).

Azt ne várják tőlünk, hogy részletes szakmai beszámolót adjunk az útépítésről. Az viszont minden arra járó számára látható, hogy (bár kétsávos marad) jelentősen szélesebb lesz az úttest, méretes padkával, új vízelvezető árkokkal.

Azt mondanunk sem kell, hogy az útburkolat minősége jelentősen meghaladja majd a régi 62-es útét... Ugyanakkor az útszélesítéssel egyidőben változott, vagyis jelentősen enyhült a kanyarok íve. További közlekedésbiztonságot javító fejlemény, hogy az útvonal mentén a legtöbb helyen kivágták a régi út melletti fasorokat, amivel sokat javult a beláthatóság.

A Dunaújvároshoz legközelebbi szakaszon is gőzerővel zajlik az útalap megerősítése

Igaz, ezzel együtt szinte felismerhetetlenné vált a régi vonalvezetés: alig néhány tereptárgy maradt a megszokottakból. De hát, ahogy mondani szokták: valamit valamiért!

Ahogyan arról már többször beszámoltunk, a 62. számú főút felújítása, kiszélesítése, az EU-szabványnak megfelelő, 11,5 tonnás tengelyterhelésre való megerősítése az unió támogatásával 2015 nyarára fejeződik be, 7,09 milliárd forintért. A munka része egy megkerülő út is Seregélyesnél. A korszerűsítés 15-20 perccel csökkentheti a menetidőt Fehérvárig.

Mivel az útépítés híre miatt egyre kevesebben választják a 62. főút Dunaújváros és Székesfehérvár közötti szakaszát (igaz, a Perkáta-Adony közötti út, és a Mezőfalva-Sárosd-Seregélyes út forgalma ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt), kisebb a forgalom, kevesebb kocsit érint a várakozás.

De olyasmit is tapasztalhat az errejáró, ami ritka. Türelmet!

A 62. számú főút felújítása, kiszélesítése megerősítése jövőre lesz kész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!