Dunaújváros

2015.07.09. 14:58

Jutalomút Körösfőre - A Széchenyi diákjai a Vasvári Pál Emléknapokra látogattak

Dunaújváros/Körösfő - A múlt héten a Széchenyi iskola küldöttsége látogatott a kalotaszegi Körösfőre.

Szabó Szabolcs

Korábban olvashattak arról, hogy Budapest XVIII. kerület Önkormányzata, a Vasvári Pál Polgári Egyesület és a kalotaszegi Körösfő község szervezésében június 5-én rendezték meg a Pestszentimrei Közösségi Házban a Vasvári Pálnak emléket állító A hazáért éltek, haltak Kárpát-medencei Történelmi Tanulmányi Verseny döntőjét, amelyen a tavalyi évhez hasonlóan a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium két csapata végzett az első két helyen (I. Martzius Tizenötödike, Fejér Szabadcsapat).

Az első helyezett csapat jutalomból a múlt héten kirándulást tett az erdélyi Kalotaszegre.

A diákok: Csepeli Sára, Imre Noémi, Simon Zoltán, július 1-jént indultak útnak Kalotaszegre felkészítő tanáruk, Süveges Zoltán, a gimnázium pedagógusának vezetésével.

A széchenyisek kis csapata túrája során járt Nagyváradon és Kolozsváron, valamint a Tordai-hasadéknál is.

Az utazás fő állomása a kalotaszegi Körösfő volt, ahol július 4. és 5. között rendezték meg a Vasvári Pál Emléknapokat.

A körösfői polgárok 1995-ben állítottak kopjafát a Kalotaszeg határában 1849. július 6-án a román lázadó erők által lemészárolt Vasvári Pál őrnagy, valamint a vele együtt meggyilkolt Rákóczi szabadcsapat több mint négyszáz katonájának emlékére.

A széchenyis küldöttség részt vett a 20 éve állított kopjafa ünnepélyes koszorúzásán és Vasvári Pál emléke előtt tisztelgő rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!