Dunaújváros

2016.01.07. 20:21

Kezelés: csak Kínában van

Dunaújváros – Pecsét Istvánnak negyvennyolcezer dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy esélye maradjon az életre.

Pekarek János

Tegnap már röviden összefoglaltuk egy igen nagy kihívás előtt álló földink, Pecsét István kilátásait arra, hogy megérje harmincadik születésnapját. A huszonnyolc esztendős fiatalember esélyei erre az ünnepre: rosszak.Tizenöt éves kora óta az úgynevezett Crohn-betegséggel él, ami többek között vészesen legyengíti a szervezete immunrendszerét. De már túl van egy máj-átültetésen is, PSC-betegség miatt. S ha ez még nem lett volna elég: most a rák egy rendkívül agresszív fajtája, az úgynevezett epeúti rák támadta meg szervezetét, áttétekkel a nyirokcsomó rendszerre. Sokan itt már beletörődnének a megváltoztathatatlanba. Különösen, hogy hazánkban nincs meg az az orvostechnológia (írja István a neten: https://www.gofundme.com/helpistvan), ami segíthetné a gyógykezelésben, így az kizárólag külföldön végezhető. Az efféle ritka és komplex betegségek kezelésére a hazai onkológiai központok nincsenek felkészülve, írja István, ezért az életben maradásra egyetlen reménye maradt: a nemzetközileg elismert Fuda Tumor Központ, Kínában.

A huszonnyolc éves Pecsét István legutóbbi műtétje után. Szeretne harmincéves lenni...Fotó: Amatőr felvétel

„Az ottani kezelésemhez szükséges összeg megteremtéséhez szeretnék segítséget kérni, ugyanis az orvosok sem biztosak abban, hogy további kezelések nélkül megérem a harmincéves kort." A rákos daganat az átültetett májnál támadta meg a nyirokrendszert. Egészségi állapota jelenleg fokozatosan romlik, a fiatalember kritikus stádiumban van. Erre a betegségre jelenleg nem létezik célzott gyógyszeres kezelés. De még a szervezetét tehermentesítő gyógyszereket sem kaphat, mivel azok összeegyeztethetetlenek a májátültetés miatt kötelezően szedett kilökődésgátló gyógyszerekkel. Vagyis: az immunrendszer nem tud harcolni a rákkal. A daganat pedig a kemoterápiára sem reagál. Fennáll a májkóma veszélye is.

„Mindezek ellenére 2015.áprilisában átestem egy daganat-eltávolító műtéten, de az nem hozott eredményt, mert nem tudták a megfelelő nyirokcsomókat eltávolítani, a rossz elhelyezkedésük miatt. Ezután 2015. júliusától öthetes, napi rendszerességű sugárkezelésen vettem részt, amelynek végeztével, tizenkét héttel később a kontrollvizsgálat kimutatta, hogy a beavatkozás nem hozta meg a várt eredményt, a daganat zsugorodott ugyan, de a szervezetemben maradt.

”Mindez további bonyodalmakhoz vezetett. Például: a tartós sugárkezelés károsította az átültetett máj jobb lebenyét. Szervezete tehát nem bírna ki még egy ilyen beavatkozást– márpedig további kezelésekre lenne szüksége, hogy szervezetéből eltűnjön a daganat. Ilyen, bonyolult beavatkozások kombinációjára a kínai tumorközpontban számíthat István. Aki leírja ennek költségeit is.Az összeg nagyon kevés híján 48 000 (negyvennyolcezer dollár). Utazással, szállással, kezelésekkel, vizsgálatokkal együtt. István két éve munkanélküli, szüleivel él, albérletben. Családja kiskeresetű, nem tudja előteremteni a pénzt. Előre is hálás minden támogatásért, amit kap. Úgy érzi,hogy a sikeres gyógyulással tartozik családjának, barátainak, névtelen hősének: a májdonorának, valamint eddigi és ezutáni pénzadományozóinak.„Hiszem, mikor azÚr tizennégy évvel ezelőtt keresztet adott nekem, erőt is adott mellé!" – fejezi be levelét Pecsét István.A Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány felajánlotta bankszámlaszámát a jótékony célú gyűjtéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!