Dunaújváros

2016.04.25. 14:35

Kiegészülhet a kiállítás

Dunaújváros - Pályázatot írt ki az EMMI a muzeális intézmények szakmai támogatására 370 000 millió Ft összértékben Kubinyi Ágoston program elnevezéssel, melyre az Intercisa Múzeum is adott be pályamunkát. Farkas Lajos igazgatót kérdeztük.

Balla Tibor

- Borzasztóan zavart muzeológusként, hogy az állandó kiállításunkon ezerkilencszázhetvenhattal befejeződik az élet. Az utolsó kép Kádár János képe. Szeretnénk kiegészíteni, és a rendszerváltástól kezdődő időszakot is bemutatni. Egy mai gyereknek a rendszerváltás ugyanúgy történelem, mint a római kor. Elindulnánk Almási Zsolttól, az első szabadon választott polgármestertől, országgyűlési képviselőtől, és sorra mennénk Cserna Gábor jelenlegi polgármesterig, illetve Galambos Dénes országgyűlési képviselőig bezárólag. Minden polgármestert és minden országgyűlési képviselőt bemutatnánk képileg, függetlenül attól, hogy listán jutott be, vagy választották. Már fel is vettem mindannyiukkal a kapcsolatot. A képek mellé kérnék tőlük valamilyen személyes tárgyat is.

- Csak városatyákkal bővülne a kiállítás?

- Természetesen bemutatnánk a város fejlődését is. Hisz hetvenhat után rengeteg dolog fejlődött. A Római, a Béke városrész, a Hankook megérkezett. Néhány művészt megpróbálnánk bemutatni, a sportot, hiszen a Nemzet Sportvárosa volt Dunaújváros. A teljes összeg, ami nyerhető ezen a pályázaton tizennyolcmillióhétszázezer forint. A nyert összeg tíz százalékát kell fenntartónknak, az önkormányzatnak vállalni. Nem tudjuk, mennyit kapunk, ha kapunk, de ha csak kétmilliót, akkor is meg fogjuk csinálni. A szabadon választott demokrácia politikusait mindenképpen szeretnénk bemutatni.

- A kiállítás többi része marad?

- Természetesen, hiszen tematikusan a kiállítás többi része nagyon jó. Dr. Visy Zsolt, aki akkoriban a kiállítást készítette, elmondta, hogy az akkori párthatározat szerint a szocialista várost bemutató állandó kiállításrész nem lehetett kisebb, mint az összes többi, az őskortól az ötvenes évekig tartó időszak. A politika így döntött, a szakmának igazodni kellett hozzá. Azzal a problémával szembesültek, hogy míg régészeti anyag rengeteg votl, csak az egy huszadát tudjuk csak itt bemutatni, addig a szocialista városról szóló részt szét kellett húzni.

- Akkor most ritkul majd ez a rész?

- Semmit nem szeretnénk kidobni, csak összébbhúznánk, és egy befejező résszel kiegészítenénk, kidomborítva a város fejlődését. Szeretném például, ha az első szabadonválasztott képviselőtestület is megjelenhetne. Meglátjuk, minden annak a függvénye, hogy mennyi pénzt fogunk nyerni. Júliusra elbírálják a pályázatot, és az év végéig el is kell készülnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!