Dunaújváros

2016.11.29. 17:50

Kitelepítettek emléke - Huszonhét család jött vissza végül...

Dunaújváros - Én Istenem adjál szállást... - ünnepségen emlékezett a Pentele Baráti Kör a kitelepített családokra.

Pekarek János

Megható ünnepséggel emlékeztek az 1950-es években Dunapenteléről kitelepítettekre kedden este a Pentele Baráti Kör szervezésében a Pentele klubházban.

Parádi György elnök megnyitója után Csavajda Éva idézte fel annak a 46 pentelei családnak a sorsát, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) 1948. november 27-i, a mezőgazdaság kollektivizálásáról szóló határozata, majd a kuláklisták 1949-es összeállítása után az MDP-szervezetek és az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) közreműködésével 1950. november 8-án éjjel 11 órától kitelepítettek Szarvasra, Túrkevére, Kondorosra, Püspökladányba, ottani kulákokhoz. Összesen két órát kaptak a felkészülésre, és csak egyetlen lovaskocsi-rakomány holmit vihettek.

A Pentele Baráti Kör szervezte a kedd esti megemlékezést, amelyen megidézték a családok sorsát
Fotó: Ady Géza

A vasútállomáson kocsistól vagonokba rakodták őket. 1953-ban, Sztálin halála után hagyhatták el kényszerlakhelyüket, az állandó rendőri zaklatást. Ám csak 27 család tért vissza Pentelére, a többiek Pakson, Dunaföldváron, a környező községekben telepedtek le.

A megemlékezésen a pentelei Kék Nefelejcs Asszonykórus és Barna József versmondó adott műsort, majd megkoszorúzták a klubházon lévő emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!