Dunaújváros

2012.12.03. 21:48

Kitelepítettek estéje - 45 pentelei családot érintett az ügy

Öt alföldi településre (Szarvas, Kondoros, Túrkeve, Hajdúnánás, Püspökladány) száműzték azokat a penteleieket, akiket Rákosi rendszere kuláknak nyilvánított. Emlékezünk.

Pekarek János

Az 1950. december elsején Dunapenteléről a Rákosi-diktatúra által kitelepített 45 családról emlékeztek meg hétfőn este a Pentele Klubban a városrész lakói, az érintettek leszármazottai. A megemlékezés elején Stermeczki András evangélikus lelkipásztor mondott imát az egykoriakért és az egybegyűltekért – Zakariás próféta és Lukács evangélista szavaival. Horváth Károly, a Pentele Baráti Kör elnöke arra emlékeztetett, hogy az akkori hatalom a kulákokat tekintette a mezőgazdaság kollektivizálása akadályainak. Kuláknak pedig azt tekintették, aki 25 katasztrális hold (350 aranykorona) földdel rendelkezett.

 



A kitelepítettek emlékére hétfő este megkoszorúzták a pentelei klubház falán lévő emléktáblát (Fotó: Vohlmann György)


– A Magyar Dolgozók Pártja határozatának végrehajtására a november 30. és a december 1. közötti éjszakán került sor – idézte fel a drámát Horváth Károly. Nagy Zoltánné önkormányzati képviselő a felálló közönség előtt felolvasta mind a negyvenöt család nevét: „...Nyuli György, három fő...” Jakóné Fekete Terézia nyugdíjas tanárnő, helytörténész személyes emlékeit idézte fel azokból az évekből. Hangsúlyozta: az embertelen beavatkozás sokszor idilli körülményeknek vetett véget. A megemlékezés végén megkoszorúzták a kitelepítettek emléktábláját a klubhelyiség falán – Hingyi László és Tóth Kálmán önkormányzati képviselők, valamint sok pentelei lakos közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!