Dunaújváros

2014.07.06. 17:35

Móder Rezső kontra pályatársak: kívánjuk, hogy legyen még...

Dunaújváros - A közelmúltban ünnepelte/élte túl hatvanadik születésnapját Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész. A rutinszerű élet(mód)interjú helyett három jeles pályatárs boncolgatta a múlt és jövendőt.

Szabó Szabolcs

Jelen állás szerint Dunaújváros négy élő Munkácsy-díjas alkotóval bír. Egyikük, Móder Rezső, a hiperaktív alkotó a közelmúltban ünnepelte hatvanadik születésnapját. Három jeles kollégáját Birkás Istvánt, Friedrich Ferencet, Várnai Gyulát arra kértük: köszöntsék néhány kemény kérdéssel a vasgyári fémzeneszerzőt.

Mindennap performansz Móder Rezsőt sokan köszöntötték hatvanadik születésnapján a Pentele Klubház udvarán (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

Friedrich Ferenc (FF): Szerintem az életkor nem kronológiai, hanem biológiai állapot. Rezső te hány éves vagy valójában?

- Negyven éves vagyok, napi négy órát alszom, szóval bírom még erővel. Szellemileg és fizikailag is bírom még, szóval nem kell még temetni.

Friedrich Ferenc

FF: - Ha bemegyek a városba, Rezsővel biztosan találkozom. Látom jönni-menni, mintha mindenhol felbukkanna. Hány példányba vagy te tulajdonképpen?

- Számos dublőröm van. Az egyik a műteremben van, a másik melózik a főiskolán, a harmadik meg járja a várost. Én pedig a diszkókban iszom a kávét, hogy tudjam őket ellenőrizni.

Birkás István

Birkás István: - Termelési kérdések következnek: Hány tonna vasat, acélt használtál fel, hány méter vásznak festettél be eddig, és hány liter pálinkát ittál meg az elmúlt negyven évben?

- Rövid fejszámolás után erre jutottam: 100 tonna acélon és vason már biztosan túl vagyok, és ha a csak a kiállított festményeket, grafikákat nézem, hát akkor már bőven elhagytam a négy kilométert, ami a vásznakat illeti. A termelési mérlegből sokat levont/levon, hogy gyakran nem volt pénzem anyagra, még vászonra sem. Két éve egyszer fogtam egy naplót és összeírtam, eddig több kétezer munkámat állították ki. Remélem egy legalább tetszik majd a jeles utókornak is. A töményre régebben volt egy sajátos képletem. Pálinka+Móder = három! Ma már inkább hanyagolom a kupicákat, reggelente teát főzők. Negyven évesen talán már megtehetem...

Várnai Gyula

Várnai Gyula (VGY): - Hogyan érzed magad mostanság?

- Általában mindig volt valami bajom, ez is hajtott és hajt még ma is. Merőben szubjektív látlelet következik: ha a szakmán és baráti körben körbetekintek, akkor azt látom, hogy jóval többet foglalkozunk a politikával, mint a művészettel és az alkotással. Nem jó ez így, de hát valamiért így alakult, a barátságoknak mindenesetre nem igazán tesz jót. A lendületemmel és az ötleteléssel nincs probléma. Megyek előre, amíg hagyják.

VGY: - Gyanítom már vannak terveid a következő három évtizedre. Mi lesz a menetrend?

- Jelenleg két új alkotáson dolgozom, szép nagyok leszenek, ha minden jól sikerül augusztus elején már láthatják is majd az érdeklődők a Kortárs Művészeti Intézetben. Ha valami nagy bajom, haragom volt, vagy csak érdekelt valami, akkor az objektversek formájához nyúltam. Az utóbbi években összejött egy újabb kötetre való, így most azokat rendezgetem, javítgatom. Jó lenne kiadni a közeljövőben, de hát ez főként anyagi, meg terjesztési kérdés. Mint az utóbbi hatvan évben, ha tehetem, festek, rajzolok, csinálom az agyament terveimet. Bő másfél évtizede készítettem öt tervezt/vázlatot fémzenélő szökőkutakról. Úgy vélem jól mutatnának itt és egyedi hangulatot is kölcsönözne a városnak. Egyszer talán megvalósul. Emellett számos ötletem van még és örömmel járok mindenfelé kiállításokra, tárlatokra. Sok ügyes fiatal alkotó köthető Dunaújvároshoz és rendre jó melókat készítenek, érdemes foglalkozni velük. Talán az ellenségeimnek és barátaimnak is rossz hír, de nem készítettem leltárt, nem vonulok vissza, nem tespedek el. Csinálom tovább, a magam gondolatai, ötletei szerint. Tehát jövök-megyek és edzem a dublőrjeimet, hátha lesz belőle valami...

(A cikkben olvasottak csak rövid és tömör változatát adják vissza mindannak, amit Móder Rezső felelt a jeles pályatársak kérdésre. Az írás megszületéséhez nyújtott segítséget ezúton is köszönjük Birkás Istvánnak, Friedrich Ferencnek és Várnai Gyulának - a szerk.)

Önkéntes mérvadó

Móder Rezső művészeti tanulmányait 1978-1983 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán végezte.

Mesterei voltak: Sarkantyú Simon, Vecsey Csaba, Gerzson Pál, Kokas Ignác

- Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma díja (2000)

- Művészettel az új évezredbe közönségdíja (2000)

- Munkácsy-díj (2001)

Nemzetközi Akcióművészet és Installáció Kiállítás I. díja (2002)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!