Dunaújváros

2015.09.11. 13:04

Kunszenti doktor úr idén kilencven éves

Dunaújváros - Dr. Kunszenti Antal, a város legendás, mindig mosolygós és barátságos gyermekorvosa kilencven esztendős. A városvezetők is köszöntötték.

Körmendi Erzsébet

Antal bácsi – a Doktor Úr – Tiszaföldváron született, tíz éves korában Pestre ment, ott járt egyetemre, és az István és a László kórházban dolgozott.

A fiatal orvos 1954-ben érkezett Sztálinvárosba. A legnagyobb vonzerő akkoriban a lakás volt – másutt ugyanis nem lehetett ilyen feltételekkel munkát vállalni, mint itt. Anti bácsi először a rendelőintézetben dolgozott az épülő városban, majd a gyermekkörzetbe helyezték. Később aztán Óvárostól, a Békén és a Barátságon keresztül a központig mindenhol rendelt. Most, a kilencvenéves köszöntésekor cinkosan idézték fel Gombos István alpolgármesterrel, amikor kamasz korában szükség volt egy-két orvosi igazolásra..., az injekciók viszont a felejthetőbb találkozásaik közül valók.

Dr. Kunszenti Antalt köszöntötték a városvezetők a születésnapján (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A városépítéskor és az utána következő évtizedekben nagyon sok volt a gyerek, 120-150 csecsemő született évente, míg most 30-35 összesen. Sok volt a munka, a beteg és kevés az orvos. De szép idők voltak... Kunszenti doktor úr nyugdíj után vállalt helyettesítést, ügyeletet, egészen 83 éves koráig. Ma is fiatalos – 90 évesen is autót vezet. Két lánya közül a fiatalabbik, Márta viszi tovább az apai hivatást. Anti bácsi egyébként idén jubilál: vas diplomás lesz. Jeles vas családi évfordulójuk is lesz: élete párjával, feleségével, Mártával szeptember 8-án ünnepelték házasságkötésük 65. (szintén vas) évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!