Dunaújváros

2017.05.25. 14:12

Lakásépítés, egyszerű bejelentéssel

Nem kellett és nem is lehetett 2016-ban új építési engedélyezési eljárást indítani a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek esetében. A megváltozott jogszabályi környezetben is legyünk azonban körültekintőek!

Dunaújvárosi Hírlap

Az új szabályozás szerint az építés tényének bejelentése után 15 nappal már meg is lehetett kezdeni a munkálatokat, a bejelentésért illetéket nem kellett fizetni. Továbbiakban a szomszéd nem értesült az építkezés tényéről, s mivel hatósági eljárás sem indult a bejelentés ügyében, nincs lehetőség jogorvoslatra sem. Az épület tervezése és kivitelezése ugyanakkor továbbra is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően történhetett.

Változás történt a bejelentés benyújtási formájában 2016. július 1. napjától. A bejelentést a továbbiakban kizárólag elektronikus úton lehetett megtenni. Az új szabályok szerint az elektronikus építési naplóba (továbbiakban E-Napló) kellett feltölteni a bejelentési tervdokumentációt, melynek tartalmi követelményeit a 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet, illetve a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Mérnök Kamara szakmai követelményeket tartalmazó szabályzata tartalmazza.

Fontos változásként említhető a helyi építési szabályzatban (HÉSZ) meghatározott kötelező szabályozási elemek kiterjesztése a bejelentés-kötelezett építési tevékenységre valamint a tervezői művezető kötelező alkalmazása is. A tervezői művezetés biztosítja a lakóépület bejelentési dokumentáció szerinti megvalósulását, az építés közben felmerülő szakmai kérdések gyors tisztázását, a kivitelezési munka folyamatosságát.

Az egyszerű bejelentés kezdetben csak a 300 m2 alatti, új lakóépületek építésére vonatkozott. 2017 elején bővült a kör, s január elsejétől már a 300 m2 alatti lakóépületek bővítéséhez is elegendő az egyszerű bejelentés az engedélykérés helyett. Erre akkor van lehetőség, ha a lakóház alapterülete a bővítés után sem haladja meg a határként kitűzött 300 négyzetmétert.

A lakossági magánépítkezéseknél bevezetett egyszerű bejelentés kedvező tapasztalatai alapján felmerült az igény, hogy a 300 m2-nél nagyobb alapterületű, saját célra szolgáló lakóépületeket is lehessen egyszerű bejelentés alapján építeni. Ez a lehetőség elsősorban a már meglévő többlakásos, összes hasznos alapterületükben 300 m2-nél nagyobb házak bővítését könnyíti meg. Jellemzően ilyen esetek például a többgenerációs lakóépületek, vagy ahol műszakilag lehetséges, társasházakban lévő lakások bővítése.

A 2017. április 27-én hatályba lépett új szabályozás alapján egyszerű bejelentés kell a kivitelezés megkezdéséhez akkor is, ha a lakóház a bővítés után meghaladja a 300 m2 hasznos alapterületet. Ugyancsak egyszerű bejelentés kell a 300 m2 feletti új lakóházak építéséhez is.

Az elfogadott módosítás előírja, hogy 300 m2 fölött akkor lehet egyszerű bejelentéssel új lakóépületet építeni vagy meglévőt bővíteni, ha azt az építtető a saját lakhatásának biztosítása érdekében végzi. Ennek a biztosítására a lakóépület megépültét követő 5 éven belül nem lehet a rendeltetését megváltoztatni.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a bejelentési szabályok bővítésével nem lazulnak az épület megvalósítására vonatkozó előírások. Sőt, a szabálytalan építési tevékenységek körét kiterjesztik.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben 300 m2 összes hasznos alapterület feletti lakóépületet egyszerű bejelentés alapján építenek vagy meglévőt bővítenek, de nem saját lakhatás biztosítása érdekében, illetve a megépült új lakóépületben nem csak egy lakást alakítanak ki, akkor az jogszerűtlen építési tevékenységnek minősül. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha ebben az esetben nem természetes, hanem jogi személy az építtető.

A lakóépületek építésének teljes körű ellenőrzését a jogszabály által kijelölt járási hivatalokhoz telepített elsőfokú építésfelügyeleti hatóság végzi. Fejér megyében ez a dunaújvárosi, sárbogárdi és martonvásári járás vonatkozásában a Dunaújvárosi Járási Hivatal, egyéb járások vonatkozásában a Székesfehérvári Járási Hivatal hatásköre.

Az építésfelügyeleti hatóság az építési napló készenlétbe helyezésével értesül a bejelentésekről, amely alapján utólagos ellenőrzést végez, ezért sokszor csak az építési helyszínen tapasztalhatja, hogy a megépített épületrészek valóban megfelelnek-e a jogszabályok által előírt követelményeknek. Mivel a bejelentési tervdokumentáció előzetes kontrollja a tervezési szakasz lezárását követően nem történik meg, ezért fokozottan kerül előtérbe az építésben közreműködők, különösen a szakmagyakorlók együttes felelőssége. Az építésfelügyeleti ellenőrzésen felfedezett szabálytalanság megszüntetése az építtető számára sokkal nagyobb tehertétel, mivel annak szabályossá tétele csak bírsággal együtt járó fennmaradási engedéllyel vagy - rosszabb esetben - az épület részleges vagy teljes bontásával, átalakításával oldható meg. Amennyiben a bejelentés előtt a lakóépület tervezési fázisban megkeresik az építésfelügyeleti hatóságot, lehetőség nyílik előzetes szóbeli konzultáció keretében tisztázni a felmerülő problémás kérdéseket, ezáltal minimálisra csökkenthető az általános és helyi jogszabályok hiányos ismerete miatti tervezési szabálytalanságok elkövetése.

Változás továbbá, hogy az építkezés befejezését követően az épület használatbavételét jóváhagyó hatósági bizonyítványt is a területileg illetékes elsőfokú építésfelügyeleti hatóság, azaz az építési ingatlan szerinti területileg illetékes fentiekben megjelölt járási hivatal állítja ki. Fontos megjegyezni, hogy a bejelentésre vonatkozó szabályok az építési engedéllyel épülő lakóházak esetében nem alkalmazandók.

Határszemle

A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala tájékoztatja a termőföld tulajdonosokat és földhasználókat, hogy a 2017. évi határszemle ellenőrzéseket 2017. május 29. napjával kezdi meg, majd 2017. július 1. napjától kezdve, a parlagfűvel fertőzött területek felderítésével egybekötve végzi. A határszemle a járás erdő nélküli termőterületét érinti, melynek során a termőföldekre vonatkozó hasznosítási és ideiglenes hasznosítási kötelezettség, a termőföldnek nem minősülő ingatlanok esetén a mellékhasznosítási kötelezettség, valamint a termőföldeket érintő művelési ág változás bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére, továbbá az újrahasznosítást igénylő területek felderítésére kerül sor. Felhívjuk a tulajdonosok/földhasználók figyelmét, hogy a határszemle megkezdéséig fenti kötelezettségeiknek tegyenek eleget!

 

JÁRÁSI HIVATAL
Telefonszám: 25/795-600; 25/795-610
Fax: 25/795-649
E-mail: [email protected]
2400 Dunaújváros,  Városháza tér 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!