Dunaújváros

2013.09.22. 20:25

Látlelet és rajzjelentés

Minden képben egy üzenet rejlik és minden kép egyben egy megfejtés is. Egy izgalmas tárlat a mozi aulájában.

Szabó Szabolcs

Védett növények, állatok címmel hirdetett rajzpályázatot lapunk tavasszal, felhívásunkra közel százötven pályamunka érkezett.A beérkezett alkotásokból szombaton délután nyílt kiállítás a Dózsa Mozicentrumban. A megnyitón lapunk főszerkesztője, Várkonyi Zsolt köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, a beérkezett rajzokból kiderül, az óvodások és a diákok pontosan látják napjaink környezeti problémáit és azt is, a döntéshozók, azaz a jelen felnőtt generációja nem fordít elég figyelmet környezetünk állapotára, a szinte mindhol jelentkező környezeti gondok megoldására. A baráti hangulatú megnyitó és díjátadó után egy igazi dunaújvárosi film várta a résztvevőket, immár a mozi nagytermében. 



Remek hangulatban nyílt meg lapunk környezetvédelmi pályázatának kiállítása. Népes közönség előtt nyílt meg lapunk környezetvédelmi tematikájú rajzpályázatának kiállítása szombaton kora délután a Dózsa Mozicentrumban. A jelenlévőket a DH lapigazgató-főszerkesztője, Várkonyi Zsolt köszöntötte, aki elmondta, a felhívásra beérkező alkotások felhívják a figyelmet arra az örökérvényű igazságra, hogy „a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.



A beérkezett pályamunkákat Fehérvári Tamás, a Kortárs Művészeti Intézet munkatársa értékelte: „Egyrészt örömteli, hogy ilyen sok pályamű érkezett a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztőségébe, másrészt elgondolkodtató, hogy a beadott munkák alapján nem pusztán a gyerekek kritikai attitűdje érhető tetten a témával kapcsolatban, de a pesszimizmusuk is. A „védett növények és állatok” kifejezés legtöbbjük számára nem biztonságérzetet sugall, hanem a védtelenség, kiszolgáltatottság állapotát társítják hozzá, és a hiábavaló igyekezetünkét, hogy ez ellen tegyünk valamit.

Már, ha egyáltalán tenni akarunk – legtöbbjük ugyanis úgy látja, hogy a problémához való hozzáállásunk minimum felületes és figyelmetlen, de még inkább a megsemmisítésre, eltiprásra vagyunk konfigurálva (konkrét példák erre Hujber Balázs és Gál Napsugár Csepke, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola 5. a. osztályos tanulóinak rajzai).

A DH által megadott téma gyakran követeli ki magának, hogy a képtérbe szövegek is kerüljenek. Ezek általában sematikus szlogenek („Védd az állatokat!”, „Ők is köztünk élnek!” stb.), ám akad köztük néhány igen fantáziadús is, amelyek még természetvédelmi kampányokban is megállnák a helyüket. Szabó Nikolett, az alapi Arany László Általános Iskola 3. osztályos tanulója megálmodta, majd meg is rajzolta az állatok összehangolt, világméretű tüntetését, amelyen többek között „Nem adom a zsírom!” és „Nincs több medvetánc!” feliratú transzparensekkel tiltakoznak testi-lelki kizsákmányolásuk ellen.”Lapunk kiállítása október 4-ig várja a látogatókat a Dózsa Mozicentrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!