Dunaújváros

2014.02.26. 15:25

Egy flamingót vacsorára?

Dunaújváros – Érdekes előadások, kísérletek, kiállítások várják e héten a Lorántffy szakközépiskola diákjait. Mit főzzünk ma magunknak?

Szabó Szabolcs

„Kopaszd meg a flamingót, mosd meg, kötözd össze, majd tedd egy fazékba. Önts rá vizet, tégy bele sót, kaprot és egy kevés ecetet. Mikor majdnem megfőtt, önts hozzá defrutumot, hogy megszínezze. Tégy a mozsárba borsot, római-köményt, koriandert, bordamaggyökeret, mentát és rutát. Törd össze, önts hozzá ecetet, tégy bele jerikói datolyát, önts bele a húslevesből. Majd ezt is öntsd bele a fazékba, és sűrítsd be keményítőliszttel” – e receptet az ókori gasztronómia egyik avatott ismerője, Medvegy Zsuzsa ajánlotta hallgatóságának figyelmébe szerda déltájban. A receptúra az ókor sztárséfjétől, Apicus-tól származik. A kor ínyesmestere luxuskonyhát vitt, ott pedig holmi flamingókat is felszolgáltak az úri közönségnek.



A Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola közismereti hetének egyik előadásán hallhattunk minderről és az ókori rómaiak életmódjáról. Szó esett divatról, az igazi bikiniforradalomról, gyorsétkezdékről, csatornázásról is. Apicus konyhájából pedig ezúttal se páva, se flamingó nem érkezett az asztalra. Medvegy Zsuzsa és az előadást szervező Rohonczi Istvánné tanárnő által készített római kori péksüteményeket kóstolhatták meg a diákok.A tanulókra e héten nem csupán római ételbemutató várt, hiszen számos, a közismereti tárgyakhoz kapcsolódó programon vesznek részt a diákok.

Medvegy Zsuzsa tarott előadást szerdán a Lorántffy diákjainak az ókori rómaiak életmódjáról és hétköznapjairól. Ékszerektől a konyhaművészetig



Mint megtudtuk, a középiskola csatlakozott a „Hot Stuff Climate Net” („Klíma-barátság”) nemzetközi, svájci indíttatású programhoz. Ennek köszönhetően kaptak már egy napelemes autót, egy szélkereket és néhány a klímaváltozáshoz is kapcsolódó kiadványt. A program szerdán is folytatódott az iskola tanműhelyében, ahol is a Magosfa Alapítvány részéről Neumayer Éva és Sólyom Barbara részletesen tájékoztatja a tanulókat a programról és beszélnek a klímaváltozásról. Ezután két végzős vegyésztechnikus tanuló, Patai Laura és Szabó Dávid tartott előadást arról, hogy miként érinti Magyarországot a klímaváltozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!