Dunaújváros

2013.02.08. 21:01

Manipulált kép

Feltóti Sándor fényképeiből (vagy helyesebb lenne így fogalmazni: Feltóti fényeiből? Képeiből?) nyílott kiállítás pénteken este a Kamara Galériában.

Pekarek János

Feltóti Sándor fényképeiből nyílott kiállítás pénteken este a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara galériájában. Meglepően sokan voltak kíváncsiak a képekre és alkotójára amiket és akit Ordas István műgyűjtő és érdeklődő ajánlott az egybegyűltek figyelmébe. A nyelvész, irodalmár és pedagógus, volt politikus, valamint művészi mindenes Feltóti alkotásai a megnyitót mondó Ordas szerint szinte kivétel nélkül számítógéppel manipuláltak tehát nem azt látjuk rajtuk, mint ha azt látnánk, amikor ránézünk a kép valóságos tárgyára.

Feltóti Sándor


De hát a megnyitó szövegében az is elhangzott, hogy a jelen a gombnyomás pillanatában múlt lesz (Korniss Péter, fotóművész). Ordas szerint ezek a manipulált képek hasonlatosak a posztmodern művészethez, amelyekben a dolgok együttlátása a fontos. Nem a közelség, hanem a közeledés... Maga Feltóti a megnyitó későbbi perceiben elárulta tudósítójuknak, hogy az az egy, manipulálatlannak hitt kép is manipulált. Ugyan nem változtatott a felvétel helyszínén, nem is úsztatott rá a képre egy másik képet azonban az eredeti kép színeit, igenis: megváltoztatta, hatásaiban, töménységükben, az összhatás jobbá tétele érdekében.

 

Ordas István, Markovics György kamarai főtitkár és ifjabb Koffán Károly

De hát már a fényképezés puszta folyamata is manipuláció mondta, egyáltalán nem védekezésképpen, hanem mindössze a tények rögzítése végett Feltóti Sándor. Mit is mondhatnánk erre? Menjenek, nézzék meg e manipulált képeket! Utána jót beszélgethetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!