Dunaújváros

2013.02.28. 20:14

Már nem fuldoklik Dunaújváros

Az eddig megszokott vonulattól merőben eltért a közgyűlés csütörtöki ülése. Legfontosabb döntés: elfogadta a testület az önkormányzat idei költségvetésének rendelettervezetét.

Sportdíjátadás, megemlékezés a kommunizmus áldozataira, víz- és áramszolgáltatási üzemzavar, két új napirendi pont felvétele, kettő levétele a negyvenkettőből, bizottsági és felügyelőbizottsági személycserék, közétkeztetés,  közbiztonság, költségvetés... Nagyjából az előbbiek voltak a legfőbb vonulatai a csütörtöki közgyűlésnek.

Szabó Zsolt próbálta még erősebbé tenni az egyébként sem light menetet: kérte a város gazdálkodásának állapot-felméréséről készült szakértői vélemény nyilvános tárgyalását. A képviselő - aki függetlenítette magát az LMP-től - a bíróság ítéletére alapozta kérését. A közgyűlés mégis zárt ülésen tárgyalta az anyagot - gazdasági érdekre hivatkozással -, ahol információink szerint a képviselők titoktartást fogadtak, nem oszthatják meg a nyilvánossággal a szakértői vélemény tartalmát.

Nagy bejelentéssel kezdte Cserna Gábor polgármesteri tájékoztatóját: dr. Ragó Pál aláírta az adósságátvállalási megállapodást, amellyel a kormány megszabadítja terheik egy részétől a települési önkormányzatokat, biztosítja ezzel napi működésüket. Dunaújváros  17-18 milliárd forintnyi adósságának nem 40, hanem 65 százalékát vállalta át a kormány, így közel 11 milliárd forint tartozástól mentesült az önkormányzat.

A közétkeztetést a Zalagast Zrt.-re bízta a közgyűlés  öt plusz öt  évre! A döntés név szerinti szavazással megszületett, függetlenül attól, hogy előtte többen nem értettek egyet a térítési díjak emelkedésével, Szabó Zsolt pedig a cég megbízásának két évre csökkentését javasolta, és ez idő  alatt a kamara segítségével megpróbálhatnák bevonni a helyi vállalkozókat a közétkeztetésbe.

Nánási Lászlóné adagolja az ebédet... – a Zalagast Zrt. köteles átvenni a közétkeztetést biztosítókonyhákon dolgozókat, ám a létszám megtartására nem kötelezhette az önkormányzat a céget (Fotó: Lázár Zsolt)

A költségvetési koncepció tárgyalásakor Szabó Zsolt hat pontban foglalta össze kritikai észrevételeit. A mérleg tárgyalása előtt és közben is többször szóba került a közbiztonság. Selyem József javaslatára - az e célra félretett - 6,5 millió forintból egymilliót a hagyományos  rendezvénysorozatra címkéztek. Tóth Kálmán kérésére 3 milliót a közterületi világítás javítására különítettek el, míg a zebrák felfestését, a 20-as buszforduló átépítését már a készítéskor beépítették. A kérésekre félévkor térjenek vissza, javasolta Szepesi Attila alpolgármester, mert vannak még tartalékok a költségvetésben, amelyről egyébként a következőt mondta: már nem fuldoklunk, hanem elkezdhetünk úszni...

Nem lesz gond március elsején sem az ivóvízellátással

Nem lehet fennakadás az ivóvízszolgáltatásban pénteken sem. A cégek közötti vita nem befolyásolja az ellátást.

Pikóné Perjési Irén tájékoztatta a közgyűlés tagjait (Fotó: Lázár Zsolt)

Pikóné Perjési Irén, az DVCSH Kft. ügyvezető igazgatója a pénteki közgyűlés elején megnyugtatott mindenkit: az DRV Zrt. és a DVCSH Kft. közötti elszámolási vita nem befolyásolja a város vízellátást. Napi átlagban 7-8 ezer, nyári melegben 11 ezer, rekkenő hőségben pedig 14 ezer köbméter a város vízigénye. A szigeten lévő vízbázis ennél sokkal többet elbír, az ottani csápos kutakból 20 ezer köbméter vizet tudnak felhozni naponta – tehát nem lesz gond.

"Szív nélkül az egész semmit sem ér"

Dunaújváros Sportjáért-díjjal tüntette ki a közgyűlés posztumusz Árva Sándor Csabát, aki a dunaújvárosi kézilabdasport meghatározó alakja volt. Szakmai tudásával, rutinjával megtanította a csapatoknak hogyan kell megnyerni egy meccset, adott esetben miként lehet emelt fővel veszíteni, hogy a végsőkig küzdeni kell - mert szív nélkül az egész semmit sem ér.(Az idei másik díjazott, Takács Krisztián márciusban veszi át az elismerést.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!