Dunaújváros

2014.03.11. 18:05

Megfelelő minősítést kaptak az újvárosi katasztrófavédők!

Dunaújváros - Hivatásos tűzoltóinknak a tüzek oltása és a műszaki mentések mellett sok hivatalos ellenőrzés is a dolga.

Pekarek János

 

Az évértékelő értekezleten, díszegyenruhában, balról jobbra: Kővágó Dezső tűzoltó őrnagy, a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka, Orosz Csaba tűzoltó alezredes, dunaújvárosi parancsnok, Zsákai Lajos tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető

Évértékelő értekezletet rendeztek a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai számára kedden délelőtt, a Városháza egyik tanácstermében. Az eseményen több társintézmény, így a rendőrség, vagy a büntetésvégrehajtás vezetői is ott voltak.

Végh Ferenc tűzoltó alezredes, a kirendeltség vezetője (ide tartoznak a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókon kívül a sárbogárdi hivatásosok is) beszámolójában a tűzoltásokon és a műszaki mentéseken kívül számos más, az egyszerű kívülállók szemében talán nem olyan látványosnak tűnő, de egyértelműen fontos dologra is felhívta a figyelmet.

Így például arra, hogy sok új hatósági, ellenőrzési jogkört kapott a tűzoltóság. 2013. egyértelműen sikeres éve volt a dunaújvárosi tűzoltóknak, amikor jogszerűen, szakszerűen dolgoztak, és a hatósági, szakhatósági területeken is helytálltak.

Végh Ferenc tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője   (Fotó: Ady Géza)

Felmérték a várost iparbiztonsági szempontból is: öt fontos üzemet, létesítményt kategorizáltak. A vasműt, az erőművet, a kokszolót és a Linde gázüzemét, továbbá a jégpályát _ utóbbit a jég fagyasztásához használt ammónia teheti veszélyessé.

A tűzoltók felügyelik tavaly óta a kéményseprőket is. Idén már a gázkészülék-karbantartás felügyelete is hozzájuk tartozik. Ha például egy gázszolgáltató szakembere ragaszkodik ahhoz, hogy gázkészüléket cseréljen le a tulajdonosa aki szerint ez fölösleges, akkor a tulaj a tűzoltóknál reklamálhat. De a tűzoltók részt vesznek a veszélyes árut szállító közúti, vasúti és vízi járművek ellenőrzésében is.

Az új munkához informatikai fejlesztésekkel, továbbképzésekkel kezdtek, amire szükség is volt. 2012-ben 541 hatósági üggyel foglalkoztak a dunaújvárosi kirendeltségen, tavaly már 1295-el...

A legfontosabb mégis a tűzoltás, a műszaki mentés: tavaly a dunaújvárosiak körzetében 7,3 százalékkal, a sárbogárdiak területén 35,45 százalékkal kevesebb esethez kellett kivonulni!

Ez a kirendeltségvezető szerint a számukra kedvező időjárás mellett leginkább a jól sikerült megelőző munkának volt köszönhető.

Egy tűzeset, ahol a tűzoltók megmentették, ami menthető volt: Baracson kigyulladt Dénes Imre háza

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője megfelelőnek minősítette beosztottjai 2013. évi munkáját. (Az értékelésben csak két kategória létezik: megfelelő, vagy nem megfelelő.) Hozzátette: a kirendeltség munkatársait összefogás, szervezettség, határozottság jellemezte.

- Önök jó csapatot alkotnak! - szögezte le Magosi Lajos ezredes.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: a tervek szerint idén december elsején megnyílik a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs is.

2013. nem szűkölködött rendkívüli eseményekben a katasztrófavédők számára.

Előbb a március 14-15-i hóvihar és következményei állították hihetetlen erőpróba elé a kirendeltség munkatársait és önkéntes segítőiket.

Ezután pedig a június 1. és 22. között levonuló, rekord magasságú dunai árvíz tette próbára őket. De megállták a helyüket!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!